Frp-Siv og SV-Audun har begge to jobber, men ikke dobbel lønn

Disse to partilederne skiller seg ut. Ikke bare står de på hver sin ytterkant i norsk politikk, men ingen av dem får heller noen ekstra bonus for dobbeltrollene som partileder og stortingsrepresentant. Foto: NTB scanpix
Disse to partilederne skiller seg ut. Ikke bare står de på hver sin ytterkant i norsk politikk, men ingen av dem får heller noen ekstra bonus for dobbeltrollene som partileder og stortingsrepresentant. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens alle andre partiledere har ekstrainntekter, får verken Frp- eller SV-lederen bonus for sine dobbeltroller. – Jeg har det godt, sier Audun Lysbakken som også betaler partiskatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Innkasserer mest på Venstre-velgerne

Selv om Audun Lysbakken havner nederst på partiledernes lønnsstige, så havner han på andre plass når det gjelder inntekt i kroner pr velger ved siste stortingsvalg.

På toppen troner Venstres Trine Skei Grande sammen med de andre lederne av mindre partier.

Og lederne for de tre største partiene taper derimot entydig i en slik sammenheng.

Venstres leder, Trine Skei Grande, får mest i lønn av alle partilederne, målt opp mot antall stemmer ved siste valg. Foto: NTB scanpixVenstres leder, Trine Skei Grande, får mest i lønn av alle partilederne, målt opp mot antall stemmer ved siste valg. Foto: NTB scanpix

Her er den lista (inntekt delt på antall velgere):

1. Trine Skei Grande, Venstre: 7,7

2. Audun Lysbakken, SV: 7,2 (før SV-skatt)/ 6,6 (etter partiskatt)

3. Knut Arild Hareide, KrF: 6,5

3. Liv Signe Navarsete, SP: 6,5

5. Siv Jensen, FrP: 2,5

6. Erna Solberg, H: 1,9

7. Jens Stoltenberg, Ap: 1,3

Våre sentrale politikere nøyer seg ikke med lønn fra Stortinget eller i regjeringen.

Ordinær lønn utgjør for tiden kroner 1.469.831 for statsministeren, 1.195.072 kroner som statsråd og 836.579 kroner i året for stortingsrepresentantene.

Flere av dem tjener også penger ved siden av, og enkelte tar i tillegg imot gaver som whisky, orientalske tepper eller en iPad.

Det viser den nylig publiserte listen over deres verv og økonomiske interesser.

Jobber dobbelt uten bonus

Men to partiledere sier at de ikke tjener noe ekstra på å jobbe dobbelt, både som partileder og stortingsrepresentant: Siv Jensen (Frp) og Audun Lysbakken (SV).

– Jeg får ingenting fra partiet ut over det jeg mottar som stortingsrepresentant, sier Lysbakken. Og med 761.287 kroner havner han entydig nederst på partiledernes lønnsbaromter.

Selv om Lysbakken havner på bunn når det gjelder kronebeløp, så er han nummer to hvis lønna deles på antall velgere (se egen sak til høyre).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har ikke lykkes å få en egen kommentar fra finansminister og FrPs partileder Siv Jensen, men i sin innrapportering til stortingets register svarer hun kort på spørsmålet om verv i privat eller offentlig selskap:

«Partileder Frp (ingen godtgjørelse) ».

Og Ole Berget, som er statssekretær for Jensen i Finansdepartementet, bekrefter dette i en epost:

«Siv Jensen mottok - frem til hun ble statsråd - tilleggshonorering for sitt verv som parlamentarisk leder (ikke som partileder). Som partileder hadde hun en firmabilordning frem til hun ble statsråd. Denne ble avviklet når hun ble finansminister », skriver han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De øvrige får særtillegg

Stortingets oversikt over alle representanter og regjeringsmedlemmer, viser at alle de andre partilederne før noen form for økonomiske ytelser i tillegg til ordinær lønn.

På lønnstoppen troner Jensens regjeringskollega, statsminister Statsminister Erna Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ut over lønnen på nesten 1,5 millioner, mottar hun i tillegg «ytelser » av en ukjent størrelse for vervet som partileder i Høyre, samt «bilgodtgjørelse ».

Også da hun satt i opposisjon var Solberg den som tjente mest av de parlamentariske lederne, med 1,14 millioner i året.

Les også: Erna Solberg tjener mest av partilederne

For lederne av regjeringens to støttepartier finnes det også økonomiske tilleggsytelser for topplederne.

Knut Arild Hareides verv som partileder er «lønnet » med 100.000 kroner. I tillegg mottar han 90.000 kroner som parlamentarisk leder - ikke oppgitt i registeret som skal være ajour pr 20. november - og havner da på 1.026.579 kroner i årslønn.

Venstreleder Trine Skei Grande mottar «honorar » dette vervet og posisjonen som parlamentarisk leder. Hun mottar noe over 304.000 kroner ekstra for dette, viser tall for 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har da en samlet årslønn på 1.140.852 kroner.

Les også: Politikerpensjoner er ikke som andre pensjoner

Hos opposisjonspartiene opererer en også med ekstrainntekter for partienes ledere.

Hos Arbeiderpartiet får Jens Stoltenberg «ytelser », deriblant stilles det en bil til disposisjon for partilederen og han mottar enkelte andre naturalytelser, opplyser Aps Sindre Beyer.

I tillegg får Stoltenberg, som parlamenterisk leder, utbetalt et tillegg som minst gir ham den samme lønna som en statsråd - 1.195.072 kroner.

Og hos Senterpartiet får Liv Signe Navarsete en «godtgjersle » på 50.000 som partileder. For jobben som parlamentarisk leder får hun en tilleggsytelse på ca 125.000 kroner.

Dermed har hun en brutto årsinntekt fra politikken på 1.006.584 kroner.

oppdatert 26.11 kl 12.00 med eksakte opplysninger om Navarsete.