Meny

Politiet brukte tåregass mot demonstranter i Kiev

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet tok i bruk tåregass mot demonstranter i den ukrainske hovedstaden Kiev søndag. Titusenvis protesterte mot regjeringen etter at den sa nei til å inngå en samarbeidsavtale med EU.

Demonstrasjonen var den største siden oransjerevolusjonen i 2004. Demonstrantene viftet med EU- og opposisjonsflagg da de marsjerte gjennom hovedstadens gater og ropte provestlige slagord.

Noen hundre av demonstrantene forsøkte å storme regjeringsbygningen, og avfyrte røykbomber. Noen slo mot politiet med stokkene fra plakater og ropte «revolusjon». De ble tvunget tilbake av opprørspoliti som brukte batonger og tåregass, melder AFPs korrespondent på stedet.

Fortsetter protesten

Politiet opplyser at en politimann ble skadd i sammenstøtene.

Opposisjonen anslår at flere enn 100.000 deltok i protestene, mens politiet sier at omkring 23.000 møtte opp.

Statuen av Vladimir Lenin som står i byen ble et yndet mål for eggkasting da demonstrantene gikk forbi.

Les også: Titusenvis demonstrerte i Bangkok

Demonstranter og politi barker sammen under store demonstrasjoner i Kiev søndag. Demonstrantene protesterte mot regjeringens beslutning om å si nei til en samarbeidsavtale med EU. Foto: Maks Levin (Reuters)Demonstranter og politi barker sammen under store demonstrasjoner i Kiev søndag. Demonstrantene protesterte mot regjeringens beslutning om å si nei til en samarbeidsavtale med EU. Foto: Maks Levin (Reuters)

Opposisjonsledere har lovet å fortsette protesten på Europaplassen midt i Kiev for å tvinge regjeringen til å undertegne den omstridte EU-avtalen på et toppmøte i Vilnius neste uke.

Søndag kveld hadde folkemengden spredt seg, men noen få hundre satte opp telt på plassen for å være der gjennom natten.

Timosjenko

Noen av demonstrantene bar også paroler som krevde løslatelse av opposisjonslederen Julia Timosjenko.

Timosjenkos datter Eugenia leste opp en uttalelse fra moren der hun tok til orde for å fortsette protestene inntil president Viktor Janukovitsj endrer sin beslutning om å si nei til EU og undertegner avtalen.

Ukrainas kunngjøring om at landet ville si nei til EU kom kort tid etter at nasjonalforsamlingen i Kiev sa nei til lovforslag som kunne åpnet for at Timosjenko kunne reist til Tyskland for medisinsk behandling.

En løslatelse av Timosjenko var en forutsetning for at EU ville inngå samarbeidsavtalen med Ukraina.

Russland er motstander av avtalen, som var ment å bli signert under EUs toppmøte i Vilnius neste uke. Ukrainas regjering sier rene økonomiske vurderinger var årsaken til at de takket nei til avtalen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus