Meny

20 skandinaver kan være drept i Syria

Statsborgere fra de tre skandinaviske landene deltar i det pågående opprøret i Syria. I dag ble det kjent at minst syv danske statsborgere skal være drept, mens det tidligere har vært rapportert om ti drepte svensker. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre skandinaviske statsborgere skal ha reist til opprørerne i Syria. Om lag tyve av dem kan være drept i kampene.

Det danske overvåkningspolitiet (PET) mener at minst syv danske statsborgere er drept i væpnede kamper i Syria, skriver avisen Politiken i dag.

Stemmer tallet kan om lag tyve skandinaver være drept i det pågående syriske opprøret.

«Personer som kommer tilbake til islamistiske miljøer i Danmarkm utgjør en særlig trussel, da de kan medvirke til en fortsatt radikalisering», sier Søren Jensen som leder PETs Center for Terroranalyse.

Har ikke klart å stanse reisene

Tall fra senteret viser at minst 80 personer har reist fra Danmark til Syria for å delta i borgerkrigen.

I tillegg kommer et ukjent mørketall, skriver danske Jyllands-Posten.

Danske myndigheter har den siste tiden lagt ned en stor innsats for å hindre at danske statsborgere med muslimsk bakgrunn, drar til Syria for å delta i krigen.

Les også: - Over 160 opprørere drept siden fredag

Jakob Scharf i danske PET (Politiets Efterretningstjeneste), sier at de til nå ikke har lykkes.

– Det er nødvendig at personer i lokalmiljøene som ungdommene ferdes i, tar et enda større ansvar for å forsøke å bremse utviklingen, sier han.

Flere skandinaver har reist

Også ungdommer fra øvrige Skandinavia har dratt til Syria. Lørdag ble det kjent at to svensker var drept i krigen i Syria. Disse to hadde palestinsk bakgrunn, skrev den svenske avisen GT. Til nå er omtrent ti svenske statsborgere drept i Syria.

Ifølge det svenske sikkerhetspolitiet er flere svensker reist til det krigsherjede landet.

Les også: – Flere nordmenn skal være drept i Syria

Også norske PST har sagt at de kjenner til svært unge nordmenn med utenlandsk bakgrunn har dratt til krigen i Syria. PST regner med at mellom 30 og 40 nordmenn er i Syria nå.

Blant annet er en 16 år gammel norsk-somalisk jente fra Bærum meldt savnet av familien sin, etter at hun skal ha reist til Syria med sin 19 år gamle søster. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus