Meny

– Hemmelige samtaler banet vei for atomavtalen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hemmelig bakkanal mellom USA og Iran skal ha eksistert i lang tid og skapt et forhandlingsklima som førte til atomavtalen søndag.

Nettstedet Al-Monitor publiserte har kort tid etter at atomavtalen mellom Iran og verdensmaktene ble kjent en større artikkel om det diplomatiske spillet i forkant av Genève-forhandlingene.

En amerikansk tjenestemann bekrefter store deler av artikkelen overfor nyhetsbyrået AFP.

– Alle diskusjoner vi har hatt med iranerne på bilateralt nivå, var ment å styrke og til slutt bli en del av atomforhandlingene, sier tjenestemannen.

Al-Monitor skriver at viseutenriksminister William Burns har ledet den hemmelige bakkanalen. Den ble opprettet allerede før valget i juni, der den mer moderate kandidaten Hassan Rouhani ble Irans president.

Flere har pekt på valget som et vendepunkt i Irans forhold til Vesten. Ifølge Al-Monitor ble den hemmelige bakkanalen svært viktig etter at Rouhani og Barack Obama brevvekslet i august.

Mens Obama og hans utenriksminister John Kerry har tatt små, men symbolske steg i retning mer dialog med Iran, har Burns jobbet hardt i det skjulte. Hans arbeid får mye av æren for utviklingen i forholdet mellom Iran og USA, sier amerikanske tjenestemenn til nettstedet.

– Bill (Burns) kjenner iranerne og han kjenner saken veldig godt, sier en tjenestemann. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus