Meny

Dette er nøkkelpunktene i atomavtalen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Det hvite hus er dette nøkkelpunktene i avtalen som er signert mellom Iran og fem-pluss-en-gruppen.

Verdensgruppen består av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Gruppen lemper på sanksjoner mot Iran, for å få landet vekk fra det Vesten mener er en kurs mot atomvåpen.

Avtalen gjelder i seks måneder, mens man forhandler om en «omfattende avtale».

– Når det gjelder den omfattende avtalen, er ingenting avtalt før alt er avtalt, heter det fra Det hvite hus.

Les også: - Historisk enighet

Dette er nøkkelpunktene, ifølge amerikanerne:

*Iran har forpliktet seg til å ta en pause i all «urananrikning over fem prosent og demontere det tekniske utstyret som er nødvendig for anrikning over fem prosent».

*Iran har forpliktet seg til å nøytralisere sine lagre av uran som er anriket til nær 20 prosent ved å fortynne det.

*Iran skal ikke bygge nye anrikningssentrifuger for uran, og sette på pause arbeidet med å bygge en ny reaktor i Arak som ville ha produsert plutonium.

*Iran vil «ikke bygge et anlegg som er egnet til opparbeiding. Uten opparbeiding kan ikke Iran skille plutonium fra forbrukt drivstoff».

*Iran vil tillate daglige inspeksjoner på bakkenivå fra eksperter fra FNs atomenergibyrå IAEA og overlevere informasjon om utformingen av Arak-reaktoren.

*Fem-pluss-en-gruppen vil opprette en felleskommisjon som skal arbeide sammen med IAEA og overvåke utførelsen av avtalepunktene, «inkludert den mulige militære dimensjonen av Irans atomprogram og Irans aktiviteter i Parchin».

*Som gjenytelse vil fem-pluss-en-gruppen «stå for en begrenset, midlertidig, målrettet og reversibel» letting av sanksjoner til en totalt 7 milliarder dollar (42,49 milliarder kroner).

*Verdenslandene vil ikke innføre noen nye atomrelaterte sanksjoner i løpet av seksmånedersperioden så sant Iran følger avtalen.

*Gruppen vil oppheve «enkelte sanksjoner på gull og edle metaller, Irans bilindustri og Irans petrokjemiske industri, noe som potensielt gir Iran inntekter på 1,5 milliarder dollar (9,10 milliarder kroner)».

*Rundt 4,2 milliarder dollar (25,49 milliarder kroner) fra sanksjonerte iranske oljesalg vil bli gitt tilbake i løpet av perioden.

* De fleste amerikanske handels- og finansielle sanksjoner blir stående, samt alle sanksjonene fra FNs sikkerhetsråd. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus