Meny

Likestillingsombudet krever svar om kors fra NRK

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunnia Ørstavik ber i første omgang NRK redegjøre for om det er aktuelt å endre regelverket for nyhetsopplesere. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likestillingsombudet ønsker en redegjørelse for NRKs reglement om religiøse symboler for nyhetsopplesere.

Likestillingsombudet har sendt et brev til NRK hvor de krever en redegjørelse om saken. Fristen NRK har fått til å svare er 3. desember. Ombudet sier de kan komme til å ta opp saken juridisk, skriver Dagen.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagen før svaret foreligger fra NRK.

De ber i første omgang om en tilbakemelding fra NRK om det er aktuelt å endre regelverket for nyhetsopplesere.

Les også: NRK-journalist ble bedt om ikke å bruke kors på TV

Dersom det ikke er aktuelt å endre regelen, ber vi om en redegjørelse fra NRK for hvorfor nyhetsopplesere i kanalen ikke kan bruke religiøse symboler under sending, heter det.

Ombudet gjør oppmerksom på at det kan bli aktuelt å ta opp saken på eget initiativ som en juridisk klagesak hvor de vil vurdere om reglementet rundt religiøse symboler er i strid med diskrimineringsloven.

Debatt i kringkastingsrådet

Kringkastingsrådet har ikke fått inn noen formell klage på saken. Men til avisen Dagen sier rådsleder May-Helen Molvær Grimstad at hun vil ta opp saken på prinsipielt grunnlag.

Ifølge nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK har de særskilte krav til nøytral fremtreden for nyhetsprogramledere. Derfor har de en praksis som ikke tillater noen politiske eller religiøse symboler.

Blant symbolene som ikke er tillatt er for eksempel kors, halvmåne, hijab, turban, kalott, palestinaskjerf, hodeskaller, symboler for interesseorganisasjoner, politiske partier, fotballag eller andre idrettslag og andre lands flagg. Det norske flagget er kun tillatt 17. mai.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus