Meny

Tillitsvalgt: – Lave politifolk får mindre respekt

Avgangsstudentene ved Politihøgskolen i Oslo fikk i høst sine vitnemål under en seremoni i Oslo Rådhus. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere politifolk blir truet eller utsatt for vold. Kjetil Rekdal, leder i Politiets Fellesforbund Hordaland, antyder at det kan ha noe med manglende høydekrav til politifolk å gjøre.

Rekdal tror det er sammensatte årsaker til den voldsomme økningen i saker som handler om vold mot offentlige tjenestemenn. Men han utelukker ikke at høyde har noe å si, skriver Bergensavisen.

Autoritet

– Det kan tenkes at en polititjenestemann på 1,50 – i en direkte konfrontasjon på gaten – har mindre autoritet enn en polititjenestemann på 1,90, sier Rekdal til avisen.

– Dette vet vi jo ikke, og det er noe av det som må undersøkes når vi bestemmer oss for å gjøre noe med det alvorlige problemet med vold mot offentlige tjenestemenn, sier Rekdal.

Fram til 2001 var det absolutte krav til hvor høy studenter som kom inn ved politihøyskolen måtte være. Kvinner måtte være over 165 centimeter høye, og menn over 175 centimeter høye, opplyser kommunikasjonsrådgiver Vibeke Schjem ved Politihøgskolen.

Forskere vet ikke

Forsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen sier at de ikke vet om lavere politifolk er mer utsatt for vold enn sine høyere kolleger.

– Høyde kan ha noe å si i gitte situasjoner, men jeg har aldri sett dokumentasjon på det, sier hun.

Ifølge henne må det gjøres brede studier av økningen i bruk av trusler og vold mot politiet for å kunne si noe sikkert om årsaken.

– Når det gjelder høyde kan vi snu spørsmålet på hodet, og spørre om høye og kraftige politifolk kan virke provoserende i noen situasjoner, sier Bjørnebekk. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus