Historisk enighet om atomavtale med Iran

Sveits utenriksminister Didier Burkhalter tar Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i hånden i forkant av forhandlingene i Genève lørdag.
Foto: Reuters / NTB scanpix.
Sveits utenriksminister Didier Burkhalter tar Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i hånden i forkant av forhandlingene i Genève lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran og seks av verdens mektigste land har oppnådd en avtale om Irans atomprogram. Iran skal få tilgang til utenlandsk valuta, mot å godta at landet får en begrenset rett til anriking av uran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran har forpliktet seg til å holde anrikingsgraden av uran på maksimalt 5 prosent. For de fleste kjernekraftverk holder det å holde graden på rundt 5 prosent av uran 235, mens atomvåpen krever 90 prosent.

I tillegg forplikter Iran seg til å gi det internasjonale samfunnet adgang til å overvåke prosessen, ifølge opplysningene som er lekket ut om avtalen.

Ifølge en høytstående amerikansk tjenestemann sier ikke avtalen at den anerkjenner at Iran har rett til å anrike uran.

Les også: – Hemmelige samtaler banet vei for atomavtalen

Både Irans utenriksminister Javed Zarif, EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius bekreftet rett etter klokken 3 norsk tid at det var inngått en avtale.

Ifølge en vestlig diplomat vil Iran som en del av avtalen få tilgang til 4,2 milliarder dollar, beløpet vil muligens gis i en annen valuta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington Post siterer diplomater på at Iran vil få midlertidige lettelser i noen av de økonomiske sanksjonene mot landet mot at deler av atomprogrammet stanses.

Får anrike uran

Iran vil fortsatt få adgang til å anrike uran, sa Irans viseutenriksminister Abbas Araqchi på Twitter.

Washington Post skriver at Iran vil få en begrenset adgang til å anrike uran, men at dette skal skje under strenge restriksjoner og at landet må gi det internasjonale samfunnet adgang til å overvåke prosessen.

Les også: Dette er nøkkelpunktene i atomavtalen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som en motytelse skal det lempes på de internasjonale sanksjonene mot Iran.

USAs president Barack Obama sa søndag morgen at avtalen er et viktig første skritt for å få en løsning på Irans atomprogram.

Ifølge Washington Post var de første reaksjonene fra Israel at de mener at avtalen er for sjenerøs, og at de ser på Iran som en eksistensiell trussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel har ikke tatt del i forhandlingene med Iran.

Brukte Twitter

Informasjonen om enigheten ble først lagt ut på Twitter,

– Vi har oppnådd enighet, sa Ashtons talsmann, Michael Mann på Twitter.

Også Irans utenriksminister Javed Zarif sa at det var oppnådd enighet.

Det er de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og USA, som sammen med Tyskland har forhandlet med Iran. De seks landenes utenriksministre reiste personlig for å delta i forhandlingene, noe som vekket håp om at en avtale kunne bli inngått.

Verkebyll

Da Kerry lørdag annonserte at han forlot forhandlingene, skapte det tvil om muligheten for en avtale.

Konflikten om Irans atomprogram har vært en verkebyll for verdenssamfunnet i en årrekke. Vesten frykter at Iran skal bruke programmet til å skaffe seg atomvåpen, mens iranske myndigheter hevder de bare har fredelige hensikter med urananrikningen. (©NTB)