Meny

Islamistgruppe tar på seg ansvaret for Beijing-terror

Politibiler parkert på stedet der en bil kjørte inn i en folkemengde i Beijing i slutten av oktober. En islamistgruppe sier den står bak hendelsen og at det var en «jihad-operasjon». Foto: Kim Kyung-Hoon (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En islamistgruppe som kaller seg Turkestans islamske parti tar på seg skylda for hendelsen der en bil kjørte inn i en folkemengde på Den himmelske freds plass i Beijing.

Fem personer mistet livet da bilen braste inn blant turister og andre fotgjengerne og tok fyr den 28. oktober. Tre av personene i bilen døde. Nærmere 40 personer ble såret.

– Det var en jihad-operasjon utført av våre hellige krigere, hevder gruppen i et lydopptak, ifølge nettsiden til SITE Intelligence Group. SITE sporer uttalelser fra islamistgrupper på nettet.

Les også: Kinesisk general straffes etter bileksplosjonen i Beijing

Det skal være gruppas leder Abdullah Mansour som uttaler seg på uigurisk i opptaket. Han sier operasjonen bare er starten på angrepene på kinesiske myndigheter.

Kinesiske myndigheter rettet raskt mistanken mot uigur-minoriteten i Xinjiang-provinsen etter hendelsen i Beijing. Mange uigurer er muslimer, og provinsen kalles også Øst-Turkestan.

Les også: Knytter bileksplosjon i Beijing til uigur-opprør

Det er uklart om Mansours gruppe er knyttet til den mer kjente ETIM – East Turkestan Islamic Movement. Etter at en sentral leder i denne gruppen ble drept i 2003, er den blitt mindre aktiv.

I 2011 ble det meldt at ETIM hadde omorganisert seg under navnet Turkestans islamske parti, en gruppe som hevdet å stå bak angrep i Kina i forkant av OL i 2008. Kinesiske myndigheter avviste da at gruppen sto bak aksjonene den tok på seg ansvaret for.

Bakgrunn: Fem døde i mystisk bilbrann i Beijing

Les også: Skjerpet sikkerhet etter mystisk bilpåkjørsel i Beijing

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus