Meny

Usikkerhet etter tamt klimamøte

De over 190 landene på FNs klimamøte i Polen ble et døgn på overtid enige om et kompromiss til en sluttekst fra møtet. Foto: Kacper Pempel (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De lovede utslippskuttene fra verdens land er lavere etter klimatoppmøtet i Warszawa, enn de var før møtet startet.

WARSZAWA, POLEN (ABC Nyheter) Nesten ett døgn på overtid klarte forhandlerne og ministrene på FNs klimatoppmøte i Warszawa å finne enighet på de tre konfliktpunktene.

Det finnes nå en avtale om hvordan man skal jobbe for å få til en ny klimaavtale, og hvordan man skal finansiere tiltak for å begrense virkningene av klimaendringene i fattige land.

Men avtalen er full av unntak, alternativer og uklart språk, og sier absolutt ingenting om kutt i klimagassutslipp.

U-land vil ikke «under»

Mer kontrovers ble det om hvordan man skal få til en ordning med lindrende tiltak for land som opplever tap og skade som følge av klimaendringer. Gruppen av utviklingsland, som teller hele 133 land, protesterte på det siste plenumsmøtet på ett ord: At ordningen skal ligge «under» klimatilpasningssystemet som ble vedtatt i Cancun i Mexico for tre år siden.

De mener dette degraderer ordningen. En to timer lang ekstradiskusjon endte til slutt i et kompromiss der ordningen fortsatt ligger under det eksisterende systemet, men landene anerkjenner forskjellene mellom tilpasning og skadebehandling.

Les også: Fastlåst på klimatoppmøte

Liten entusiasme

Beslutningene ble tatt med halvhjertet applaus, og med mer lettelse enn glede. I flere dager har det vært fare for at forhandlingene i Warszawa skulle bryte helt sammen.

Uenighetene mellom EU og USA på den ene siden, og Kina, India og utviklingslandgruppen G77 på den andre, preget de siste par dagene av møtet.

Dette toppet seg da Venezuelas sjefsforhandler Claudia Salerno regelrett kjeftet ut EUs klimakommissær Connie Hedegaard på et pressemøte. Men det polske presidentskapet, med eks-miljøvernminister Marcin Korolec i spissen, klarte å finne en skjør konsensus ett døgn på overtid.

– Vi har det vi trenger på veien til klimatoppmøtet i Paris i 2015, sa Korolec.

Et stort tilbakeskritt

Det er ikke Naturvernforbundet enige i. Forbundet er blant de organisasjonene som følger forhandlingene tettest.

– Manglende fremgang på klimafinansiering fra rike land bidro til mistillit og et svakt resultat generelt. Arbeidet med en ny klimaavtale er nå omgitt av usikkerhet. Warszawa-toppmøtet representerer en tapt mulighet, og i verste fall kan det neste året bli det samme, sier Ola Skaalvik Elvevold, som har fulgt forhandlingene tett for Naturvernforbundet.

– Dette resultatet er et stort tilbakeskritt. Faren for dramatiske klimaendringer er større etter Warszawa enn før. Det trengs store omstillinger om vi skal klare å hindre dramatiske klimaendringer, med flere hendelser som den vi nylig så på Filippinene. Warszawa-møtet var overhodet ikke noe svar på utfordringen, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Forlot klimatoppmøtet i protest

Torsdag tok klimatoppmøtet en dramatisk vending, da rundt 800 personer fra en lang rekke miljø-, solidaritets- og fagorganisasjoner forlot klimatoppmøtet i protest. Organisasjonene har kritisert møtet i Polen for å være sponset av kullindustrien, og mener hensynet til fossil energi har gått foran hensynet til miljøet under møtet i Warszawa. Samtidig med klimatoppmøtet var Polens regjering vertskap for kullindustriens årskonferanse.

– Vi går herfra i sjokk og sinne, sa Sharon Borrows, leder i den internasjonale paraplyorganisasjonen for fagorganiserte ITUC.

– I dag har vi to beskjeder til verdens regjeringer. Dere har sviktet oss, derfor forlater vi dette møtet i protest. Men vi vil komme tilbake, og vi vil ikke godta å bli sviktet igjen, sa hun.

Les også: FN: Føler vi har sviktet de tyfonrammede

Svekkede kutt-mål

Målet med FNs klimaforhandlinger er å komme i havn med en avtale som kan bremse klimaendringene. Men i løpet av møtet i Polen har lovnadene om utslippskutt blitt svekket, ikke styrket.

Japan annonserte tidlig at de, i stedet for å redusere sine utslipp med 25 prosent frem til 2020, heller ville øke dem med fire prosent.

Australia annonserte samtidig at deres miljøminister Greg Hunt ikke ville delta i forhandlingene. Han var, ifølge sin pressetalsmann, «for opptatt med å fjerne karbonskatten», Australias skatt på CO2-utslipp.

I tillegg ble ordlyden i den endelige avtalen fra Warszawa svekket når det gjelder utslippskutt frem mot 2020, året en ny avtale skal tre i kraft. I stedet for at land skal levere inn «forpliktelser» skal de nå komme med «bidrag, med forbehold om juridisk form».

USA har tidligere blitt oppfattet som en bremsekloss i forhandlingene. I år har imidlertid USAs sjefsforhandler Todd Stern fått en god del skryt for å spille en konstruktiv rolle. USA ønsket blant annet en klarere timeplan frem mot en avtale skal vedtas om to år.

Les også: Obama ber USA ruste seg for klimaendringer

Norges hovedinnlegg

Miljøvernminister Tine Sundtoft holdt Norges hovedinnlegg torsdag. Hun fortalte FN at Norge vil gjøre sin del av arbeidet for å begrense den globale oppvarmingen.

– Christiana Figueres sa nylig at mangelen på en global klimaavtale ville være å «fordømme fremtidige generasjoner før de er født». Jeg er enig. Vi trenger et generasjonsperspektiv på det vi gjør i dag. Norge vil gjøre sin del av arbeidet. På den ene siden vil vi forsterke våre klimatiltak før 2020. På den andre vil vi engasjere oss for å redusere globale utslipp fra 2020 og utover, sa Sundtoft.

Les Sundtofts innlegg her (engelsk)

Faste for Filippinene

Rett før klimatoppmøtet ble Filippinene truffet av den sterkeste tyfonen som noensinne har truffet land. Dette satte sitt preg på møtet. Sammenhengen mellom sterkere tyfoner og klimaendringer er beskrevet av klimaforskere, både i FNs klimapanels siste rapport og i forskning som nylig er publisert.

– Den gjeldende oppfatningen er at klimaendringer ikke øker mengden stormer, men det er bevis for at det er risiko for at disse stormene blir sterkere, sa professor Myles Allen fra universitetet i Oxford til The Guardian.

Les også: Faster for Filippinene og klimaet

Filippinenes sjefsforhandler Yeb Saño har fastet hele forhandlingsperioden, i protest mot at forhandlingene går alt for tregt. Han fikk følge av rundt 100 miljøaktivister, blant dem Natur og Ungdoms leder Silje Lundberg.

I dag sa Saño seg fornøyd med enigheten, men påpekte at ambisjonene må høynes før neste års klimatoppmøte.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus