Meny

Fastlåst på klimatoppmøte

Norges miljøvernminister Tine Sundtoft reiser hjem fra de fastlåste forhandlingene under FNs klimatoppmøte i Warzawa. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en dyp kløft mellom rike og fattige land på klimatoppmøtet i Warszawa.

WARSZAWA, POLEN (ABC Nyheter): Forhandlingene fortsetter, snart ett døgn på overtid. Norges klimaminister Tine Sundtoft reiser imidlertid hjem.

På FNs klimatoppmøte prøver ikke landene engang å komme opp med tiltak som vil gi direkte kutt i verdens utslipp av klimagasser.

I stedet forhandles det om et veikart frem mot en ny klimaavtale, som skal vedtas i Paris i 2015.

I tillegg forsøker landene å opprette en ordning som skal sikre en viss erstatning for tap og skade som følge av klimaendringer, og finansielle tiltak som skal gjøre utviklingsland i stand til å takle konsekvensene av endringene i klimaet.

Les også: Miljøvernminister Tine Sundtoft har forlatt oljebransjen

Møtet skulle ha vært avsluttet klokken 18 i går. Forhandlingene pågår fortsatt, og det er uklart hva som vil bli utfallet av møtet. Observatører forventer imidlertid at ordningen for tap og skade vil bli vedtatt.

Her kan du følge forhandlingene fra plenumssalen i Warszawa

Sundtoft reiser hjem

Klimaminister Tine Sundtoft har vært i Warszawa siden mandag, og har hatt et stort antall møter med andre land.

I natt var hun i møte med gruppen av utviklingsland, G77. Denne gruppen hadde også møter med EU og USA for å forsøke å få til en tilnærming mellom utviklingsland og industriland i forhandlingene.

Innleggene så langt i dag tyder imidlertid ikke på noen stor tilnærming. Sundtoft reiser nå hjem, siden det virker som forhandlingene i Warszawa kan hale ut.

– Den store konfliktlinjen på dette møtet handler om penger. Norge er ikke fremmed for å legge penger på bordet som skal brukes til å takle konsekvenser av klimaendringer, men dette kan ikke komme på toppen av alt vi allerede gjør, sa Norges forhandlingsleder Aslak Brun på et pressemøte fredag.

Gode nyheter for regnskogen

Manglende resultater på andre områder til tross, for verdens regnskoger har klimatoppmøtet i Warszawa bidratt til gode nyheter.

Verdens regnskoger har lenge vært utsatt for massiv hogst, noe som har gitt store utslipp av klimagasser.

Det er enighet om et program (REDD+) og en plan for hvordan det skal fungere, og hvordan regnskogsland skal kompenseres for å bevare sin regnskog. Det betyr ikke at alt er på plass.

Industrilandene har ennå ikke skaffet til veie de 20-35 milliarder dollar som årlig trengs for å finansiere programmet. Men utviklingslandene kan nå komme videre i arbeidet med å bevare sine regnskoger.

– Partene kom sammen, jobbet gjennom tøffe punkter og forhandlet frem et program som effektivt vil møte klimaendringene. REDD+ vil spare skog, bevare lokalsamfunn og redusere utslipp. Vi kunne ikke være mer begeistret med dette utfallet, uttalte Pipa Elias, som er regnskogsekspert i den amerikanske organisasjonen Union of Concerned Scientists.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus