Advarer mot å stole blindt på kristne organisasjoner

Artikkelen fortsetter under annonsen

BI-professor Petter Gottschalk mener det ikke er grunn til å ha større tiltro til religiøse organisasjoner enn til andre bedrifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Litt flåsete sagt, er det en del religiøse miljøer som oppfører seg som om de ikke tror de får betalt i himmelen, sier BI-professor Petter Gottschalk til Bergens Tidende.

Gottschalk, som er en av Norges fremste eksperter på økonomisk kriminalitet, viser til saker som den kristne Verdibankens valutaspekulasjoner i gråmarkedet, kritikken rundt økonomien til Smiths Venner, samt underslagssaken som nå er rullet opp i Betanien i Bergen.

– Det som er interessant er at man ikke har noen tradisjon for å mistenke religiøse organisasjoner, og gavmildheten overfor dem er stor.

Les også: Prest siktet for underslag av 14,6 millioner

– Men så viser disse sakene at det slett ikke er grunn til å gi disse organisasjonene mer tillit enn andre bedrifter, sier han.

Roy Mersland, førsteamanuensis i økonomi ved Universitetet i Agder, som har forsket på økonomi og forvaltning i kristne organisasjoner, tror ikke nødvendigvis de er verre enn andre. Han oppfordrer likevel kristne organisasjoner til å bli bedre på å kontrollere den økonomiske siden av driften sin.

– I kristne organisasjoner er det gjerne veldig mye fokus på tilgivelse, og litt for lite på kontroll og effektivitet, sier han. (©NTB)