Meny

Advarer mot å stole blindt på kristne organisasjoner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BI-professor Petter Gottschalk mener det ikke er grunn til å ha større tiltro til religiøse organisasjoner enn til andre bedrifter.

– Litt flåsete sagt, er det en del religiøse miljøer som oppfører seg som om de ikke tror de får betalt i himmelen, sier BI-professor Petter Gottschalk til Bergens Tidende.

Gottschalk, som er en av Norges fremste eksperter på økonomisk kriminalitet, viser til saker som den kristne Verdibankens valutaspekulasjoner i gråmarkedet, kritikken rundt økonomien til Smiths Venner, samt underslagssaken som nå er rullet opp i Betanien i Bergen.

– Det som er interessant er at man ikke har noen tradisjon for å mistenke religiøse organisasjoner, og gavmildheten overfor dem er stor.

Les også: Prest siktet for underslag av 14,6 millioner

– Men så viser disse sakene at det slett ikke er grunn til å gi disse organisasjonene mer tillit enn andre bedrifter, sier han.

Roy Mersland, førsteamanuensis i økonomi ved Universitetet i Agder, som har forsket på økonomi og forvaltning i kristne organisasjoner, tror ikke nødvendigvis de er verre enn andre. Han oppfordrer likevel kristne organisasjoner til å bli bedre på å kontrollere den økonomiske siden av driften sin.

– I kristne organisasjoner er det gjerne veldig mye fokus på tilgivelse, og litt for lite på kontroll og effektivitet, sier han. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus