Sekunderte Carlsen til seier fra Oslo

Magnus Carlsen takket sekundantene sine etter å ha blitt verdensmester i sjakk.
Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Magnus Carlsen takket sekundantene sine etter å ha blitt verdensmester i sjakk. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Hver morgen de siste tolv dagene har en gruppe norske sjakkspillere diskutert åpningstrekk med Magnus Carlsen. – Jeg er veldig fornøyd med det vi har gjort, sier Jon Ludvig Hammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23 år gamle Hammer har stått i spissen for teamet. Hver natt den siste tiden har de jobbet på spreng for at Carlsen skulle stå best mulig rustet i åpningstrekket. Fredag kunne de slippe jubelen løs da nordmannen ble utropt til sjakkverdensmester i Chennai.

– Nettene har gått med til å jobbe. Så har vi på morgenene snakket med Magnus om det vi har funnet ut, slik at han kan være best mulig forberedt til åpningstrekket i hvert eneste parti, sier Hammer til NTB.

Les også: Kasparov: – Carlsen smadrer forventningene

– Magnus er en veldig, veldig god sjakkspiller. Vi var aldri bekymret over at det ikke kom til å gå, legger han til.

Overrasket over Anand

Mens Carlsen og Viswanathan Anand spilte partiene i Chennai, har Hammer og resten av sekundantene sittet hjemme i Norge.

– Mye har gått som forventet. I starten var det veldig mye nervøsitet. Det som har overrasket meg er at Anand ikke klarte å dra nytte av fordelen man har som hvit, sier Hammer.

Bakgrunn: Magnus Carlsen ver verdensmester i sjakk

Anand spilte med hvite brikker fem ganger i løpet av de ti partiene mot Carlsen. Tre av dem endte i remis, mens Carlsen vant to.

– Velfortjent

Resultatet 6,5-3,5 sier det meste om mesterkampen. Da Carlsen vant det fjerde og femte partiet var det allerede mye snakk om at den neste verdensmesteren ville være norsk.

– Fredagens parti var bare sjarmøretappen for Magnus. Jeg er fornøyd med det vi har utrettet, men vil på ingen måte ta æren fra han. Han fortjente dette veldig, sier Hammer.

Som selv fikk ros av Carlsen etter triumfen. Mesteren ville ikke avsløre navnene på de øvrige sekundantene.

– Jon Ludvig Hammer har gjort en bra jobb, og det har også de andre. Jeg er veldig takknemlig for deres harde jobb, sa Magnus Carlsen.

Les også: Statsministeren og kulturministeren gratulerer verdensmesteren