Dinosauren som tyranniserte Tyrannosaurus

En kunstner har sett for seg en Siats meekerorum i dens økosystem, der den spiser en Eolambia og skremmer vekk tidligere, mindre tyrannosauroider. Den nyoppdagede arten tronet øverst på næringskjeden i sin tid, og holdt tyrannosaurer fra topprollen blant rovdyra i flere millioner år. Illustrasjon: AFP Photo
En kunstner har sett for seg en Siats meekerorum i dens økosystem, der den spiser en Eolambia og skremmer vekk tidligere, mindre tyrannosauroider. Den nyoppdagede arten tronet øverst på næringskjeden i sin tid, og holdt tyrannosaurer fra topprollen blant rovdyra i flere millioner år. Illustrasjon: AFP Photo

Paleontologer bekjentgjorde fredag at de hadde funnet restene av et av de største rovdyrene verden noen gang har sett; en ni meter lang og fire tonn tung dinosaur som vandret på jorden for 100 millioner år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nyoppdagede arten har fått navnet Siats meekerorum. Den første delen av navnet hedrer et kannibalistisk monster i mytologien til de amerikanske urinnvånerne i Utefolket, melder AFP.

Det skulle ta ytterligere 30 millioner år før den åtte tonn tunge Tyrannosaurus rex sto frem som kongen på haugen blant rovdyrene i det nåværende Nord-Amerika.

– Denne dinosauren var et digert rovdyr, bare mindre enn den store Tyrannosaurus rex og kanskje Acrocanthosaurus blant dinosaurene vi finner i Nord-Amerika, sier Lindsay Zanno ved det statlige universitetet i North Carolina og Museum of Natural Sciences.

Les også: Her skjuler det seg gamle skatter

– Henrykt

Fossilene ble funnet i en steinete knaus i Cedarfjellene i Utah i 2008. Det tok to år før man hadde klart å frembringe de spredte beina fra fjellet og renset dem, og ytterligere et par år før de var ferdig analysert.

– Det er 63 år siden sist et rovdyr på denne størrelsen har blitt navngitt i Nord-Amerika, sier Zanno i en pressemelding.

– Du kan ikke forestille deg hvor henrykt vi var da vi så beina til denne kjempen stikke ut av fjellsiden.

Les også: – Slik ble dinosaurene utryddet

98 millioner år

Siats tilhører den såkalte «carchardontosaurus»-gruppa theropoder, eller «mektige to-fotede kjøttetere». Steinlagene beina ble funnet i anslås å være omkring 98 millioner år gamle.

Monsteret fyller en 30 millioner år lang blank flekk på kartet i den fossile oversikten over nordamerikanske kjøttetende dinosaurer.

I løpet av denne perioden gikk plassen som øverst på næringskjeden fra carcharodontosaurene til tyrannosaurene, i et «artsskifte» som fortsatt forundrer forskerne.

Les også: – Jaktet om natten

Småplukk

Vegetasjonen var frodig og det var mange byttedyr, noe som ga kjøtteterne rikelig anledning til å utvikle seg til større størrelser. Tyrannosaurene forble imidlertid relativt små, og Siats dominerende nærvær kan forklare hvorfor.

– Samtidige tyrannosauruser kan ikke ha vært mer enn småplukk for Siats, slik sjakaler er det for en løve på jakt, sier Zanno.

Les også: Nå vet de hvilken farge den hadde

– Det var ikke før carcharodontosaurene bukket under at scenen var klar for utviklingen av Tyrannosaurus rex.

Studien blir offentliggjort fredag i tidsskriftet Nature Communications.

Dinosaurens navn hedrer både monsteret i Ute-kulturen og familien Meeker, som støtter unge paleontologer.

Personvernpolicy