Tusener evakuert i påvente av syklon i India

SKAPER FRYKT: Et satellittbilde fra torsdag viser syklonen Helen på vei mot India. (Foto: NOAA)
SKAPER FRYKT: Et satellittbilde fra torsdag viser syklonen Helen på vei mot India. (Foto: NOAA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 25.000 mennesker er evakuert fra kystområdene i delstaten Andhra Pradesh i det sørlige India i påvente av en syklon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere halvparten av de evakuerte er allerede samlet i tilfluktsleirer, opplyser indiske myndigheter.

En kraftig syklon samler fart på vei mot østkysten av India fredag. Lokale myndigheter evakuerer landsbyboere og fiskere en måned etter at en dødbringende storm førte til en annen større evakuering.

Havnivået kan stige 1,5 meter

Stormen har vindstyrke på opp mot 120 kilometer i timen, og er ventet å nå land i den sørøstlige delstaten Andhra Pradesh sent fredag. Det er ventet at havnivået vil kunne stige med opptil 1,5 meter.

Indiske meteorologer advarer om “omfattende skader på hytter og tak. Mindre skader på strømledninger og kommunikasjonsledninger grunnet trær langs veier som faller overende. Oversvømmelse av fluktruter.”

Med klassifikasjonen «kraftig» er Helen betydelig svakere enn den «svært kraftige» syklonen Phailin som rammet østkysten lengre nord i oktober. Den gang mistet minst 18 livet og det var store ødeleggelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusener evakueres

Omkring 20 redningsgrupper har blitt satt inn i oversvømmelsessonen torsdag for å bistå, sier Tripti Parule, talskvinne for nasjonale katastrofemyndigheter, til AFP.

– Vi tar sikte på at ingen skal omkomme. Det er vår prioritet. Tusener er allerede evakuert, og man jobber med å skaffe til veie mat, vann og husly. Det er den sedvanlige øvelsen ved slike hendelser, sier Parule.

De kraftigste stormene som rammer India ved denne årstiden klassifiseres som “super-sykloner”, fulgt av “svært kraftig” og “kraftig”.

Syklonen Phailin hadde vindstyrke på mer enn 200 kilometer i timen som rev opp trær, kullkastet biler, brøt strømledninger og oversvømmet store åkerarealer.

I 1999 ble mer enn 8000 mennesker drept da en syklon rammet delstaten Orissa. Det tok flere år å bøte på skadene.