Arbeidsminister Robert Eriksson: IA-avtalen er mislykket

FRITTALENDE: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) mener IA-avtalen er mislykket. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)
FRITTALENDE: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) mener IA-avtalen er mislykket. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye arbeidsministeren Robert Eriksson (Frp) gir langt på vei dagens samarbeidsavtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), strykkarakter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da IA-avtalen ble underskrevet av partene i arbeidslivet og myndighetene i 2010, var målet tredelt: Sykefraværet skulle ned, flere personer i yrkesaktiv alder skulle inn i arbeidslivet og man skulle sikre at flere står lengre i jobb.

På Dagsavisens spørsmål om avtalen har livets rett, svarer Eriksson slik:

– Jeg mener den har livets rett ut fra slik vi tenker i Norge. Det er en genuin interesse for å lykkes hos alle parter i arbeidslivet.

Deretter gikk ministeren til frontalangrep på selve kjernen i avtalen:

– Vi ligger langt etter på delmål to og delmål tre. Men vi har også langt igjen å gå på delmål én, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til Dagsavisen.

Les også: Bedrifter straffes hardt for å sende skjema til feil Nav-kontor

– En av de viktigste tingene vi skal gjøre, er å avbyråkratisere ordninger knyttet til sykefravær og sykelønnsordningen. Leger, arbeidsgivere og Nav – alle opplever de at IA-avtalen innebærer for mye byråkrati. Nå må vi sette oss ned og ta en diskusjon med partene om hva som kan gjøres på disse områdene, fastslår Robert Eriksson.

Arbeidsøkonom og forskningsleder ved SINTEF, Solveig Ose, har evaluert den siste IA-avtalen som gjelder fra 2010 og fram til årsskiftet.

– Generelt sett er arbeidslivet blitt mindre inkluderende de siste årene, sier hun.