Erfaren europapolitiker og EU-tilhenger:Svein Roald Hansen refser regjeringens oste-løfte til EU

– IKKE SÅNN DU DRIVER POLITIKK: – Regjeringen burde holdt tett med sin plan om å sette ned toll på ost og kjøtt til beste for EU, sier Svein Roald Hansen (Ap), her på et møte i Brussel. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
– IKKE SÅNN DU DRIVER POLITIKK: – Regjeringen burde holdt tett med sin plan om å sette ned toll på ost og kjøtt til beste for EU, sier Svein Roald Hansen (Ap), her på et møte i Brussel. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det regjeringen har gjort, er å vise at bare EU blir sinte på Norge, så føyer vi oss. Det er et dårlig utgangspunkt for å ivareta norske interesser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig overrasket over at regjeringen reiser ned til Brussel og sier at man vil justere ostetollen ned, sier Svein Roald Hansen til ABC Nyheter.

Hansen er medlem av Stortingets Europautvalg. Han har i flere perioder har vært europapolitiker i Stortinget og har en fortid som leder for Europabevegelsen.

Han reagerer på at europaminister Vidar Helgesen (H) tirsdag varslet EU om at Norge ensidig vil tilby tollettelser til EU, uten å kreve noe til gjengjeld.

Det skjedde i det halvårlige møtet i EØS-rådet, som er det øverste fellesorganet for EØS-avtalen.

Der sa Helgesen fra at regjeringen vil reversere hele eller deler av det de rødgrønne innførte ved å skjerpe tollvernet på noen oste- og kjøttslag fra nyttår.

Les også: Vidar Helgesen ble mottatt med glede av EU

– Hold kortene ved brystet!

Man reiser ned for å blidgjøre EU. Men det er ikke sånn internasjonal politikk virker, sier Svein Roald Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For snill mot EU? Vidar Helgesen utenfor den mektige Kommisjons-bygningen i Brussel tirsdag. Foto: Thomas Vermes.For snill mot EU? Vidar Helgesen utenfor den mektige Kommisjons-bygningen i Brussel tirsdag. Foto: Thomas Vermes.

– Skulle man gjøre noen endringer, burde det selvsagt vært gjort i nye «Artikkel 19»-forhandlinger, sier han og legger til:

Og man skulle ha holdt dette til brystet inntil en forhandlingssituasjon.

Artikkel 19 er en av bestemmelsene i EØS-avtalen, som sier at partene jevnlig skal avtale lettelser i tollen på landbruksvarer, til gjensidig nytte. Til nå har EU-siden dratt langt større fordeler av dette enn Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det man gjorde med ostetollen, var ikke i strid med EØS-avtalen. Det har heller ikke EU påstått, presiserer Hansen.

– Det de nå har gjort, er å vise EU at bare de blir sinte på Norge, så gir vi oss. Det er et dårlig utgangspunkt for å ivareta norske interesser.

Les også: Dansk handelsminister: – Norge bryter ikke EØS-avtalen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveinung Rotevatn: – Bra for klimaet

Var det riktig, når regjeringen først har til hensikt å gi EU gunstigere toll på landbruksvarer, å gjøre det i form av et ensidig tilbud uten i forhandlinger der man kan bruke det som brekkstang til å få noe igjen?

Spørsmålet går til Venstres stortingspolitiker fra Sogn og Fjordane, Sveinung Rotevatn, som er med i Stortingets EFTA- og EØS-delegasjon.

– En kan alltids bruke egne virkemiddel til å presse andre. Jeg syns det er riktig å gjøre det som du mener er riktig, svarer han.

– Jeg oppfatter at regjeringen mener det er viktig å si fra nå fordi tollskjerpelsen som ble innført av forrige regjering fra nyttår, har skapt ondt blod. Det er alltids noe å forhandle med EU om. Da kan regjeringen mene at det er riktig å skape bedre klima, sier Rotevatn.

Les også: Vidar Helgesen holdt tett om skepsis til Postdirektivet

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så ivrige at de hoppet over

– De prioriterer applaus i Brussel fremfor viktige arbeidsplasser i landbruk og næringsmiddelindustri, sier SVs medlem i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Bård Vegar Solhjell, til ABC Nyheter.

– De gjør feil her også fra deres egne prioriteringer. Før du drar til Brussel med et standpunkt, må du sikre deg at du har støtte i Stortinget. Her har de vært så ivrige at de hoppet over, sier Solhjell etter at europaminister Vidar Helgesen torsdag redegjorde i Stortinget for europapolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsråd Helgesen inviterte jo Stortingets Europautvalg til redegjørelse sist fredag?

– Møtet ble hasteinnkalt kvelden før. Temaene fikk vi ikke før noen timer i forveien. Verken jeg eller noen fra de små partiene var til stede, svarer Solhjell.

– EUs mann i Norge

– Jeg oppfattet Vidar Helgesens turné i Brussel tirsdag som første bevis fra regjeringen på at vi nå har et nytt regime som ikke skal opponere mot det som kommer fra EU, sier stortingsrepresentant og Senterparti-leder Liv Signe Navarsete til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han ville demonstrere at her kommer EUs mann. Det høres ikke ut som de vil stå veldig opp for Norge, sier Navarsete.

– Det er forstemmende at han selger ut norske interesser uten å få noe tilbake. Hvis de først vil gi ut ostetollen, burde de krevd noe tilbake i Artikkel 19-forhandlinger, mener hun.

– I sin redegjørelse til Stortinget sa Vidar Helgesen også at Norge er en del av en dyp integrasjon i EU. Det var det Norge sa nei til, så vidt jeg husker, legger Navarsete til.

Lundteigen: – Endelig

Navarsete får oppfølging fra sin partifelle, stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen fra Buskerud:

– Endelig. Vi har hele tida sagt at EØS-avtalen overstyrer norsk politikk mye mer enn det vi har vært bevisste på. Nå har vi en europaminister som ikke bare sier det tydelig. Det er noe han ønsker, og ønsker å gjøre enda sterkere, sier Lundteigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er en del av en langsiktig, dyp integrasjonsprosess i Europa: Sosialt, økonomisk og kulturelt. Norsk utenrikspolitikk begynner i Europa, men det gjør også mer og mer av norsk innenrikspolitikk, sa europaminister Helgesen til Stortinget tirsdag.

Dermed ligger det an til heftig debatt når Stortinget torsdag neste uke skal diskutere Helgesens redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker i Stortinget.