Vidar Helgesen i Stortinget:Vidar Helgesen holdt tett om skepsis til Postdirektivet
Europaminister Vidar Helgesen unnlot å fortelle Stortinget om advarsel om EUs 3. postdirektiv som regjeringen har lovet EU å innføre.
Utenriksdepartementet tok 7. august initiativ til en såkalt Tidlig Varslings-gruppe (TV-gruppa), for å bistå departementene med «tidlig varsling av initiativ og tiltak som fremmes av EU og som kan få viktige følger for Norge.»
TV-gruppa består av viktige aktører i arbeidslivet og de norske regionene som arbeider aktivt med EU/EØS-saker i Brussel. Deres første møte fant sted 27. august i år.
LO, Unio, YS, KS, Virke, Energi Norge, kommuner og regioner er med.
Fra august av har departementene i Norge opprettet en hittil ukjent «tidlig varslings-gruppe» (TV-gruppa), bestående av de store organisasjonene i norsk arbeidsliv samt de kommuner og regioner som har opprettet egne kontorer i Brussel.
Formålet er å gi departementene tidligere varsel og innspill til hva man skal mene om viktig, ny lovgivning fra EU som er på gang gjennom EØS-avtalen.
Den ferske europaminister Vidar Helgesen har rukket å være med på to av tre møter med TV-gruppa; nemlig 1. november og nå mandag, 18. november, men har ikke fortalt Stortinget om gruppens anmerkning til EUs omstridte 3. postdirektiv.
Les også: EU-president jubler for norske signaler
Problematisk post-liberalisering
TV-gruppa har laget en 29 sider lang liste med saker den mener det departementale EØS-koordineringsutvalget bør være oppmerksom på. Dette utvalget består av embetsmenn som diskuterer og samordner EØS-saker for den politiske ledelsen i departmentene.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTV-utvalget har altså omtalt det omstridte politiske direktivet (EUs 3. Postdirektiv) som vil frata Postens siste rest av enerett til postombæring.
«EUs evaluering av postmarkedet viser at liberalisering har hatt negative konsekvenser for postmarkedet», skriver TV-utvalget i notatet som ABC Nyheter sitter på.
Men dette innspillet har europaminister Helgesen unnlatt å viderebringe både til Stortingets Europautvalgs ekstraordinære hastemøte sist fredag, og i hans redegjørelse om viktige EU- og EØS-spørsmål til Stortinget torsdag.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Vidar Helgesen ble mottatt med glede av EU
– Så klar politisk overbevisning
Europaministeren mener at TV-gruppa er et viktig initiativ, men ser ingen grunn til at dens anmerkning om Postdirektivet skal nevnes for Stortinget.
– TV-gruppa er et initiativ som ble tatt av den forrige ledelsen av UD. Jeg syns gruppa er en meget god idé fordi den bringer rundt bordet mange av aktørene og interessentene for å identifisere hva som er på gang, og dermed hvor vi må engasjere oss, sier Helgesen til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen– I en lang liste av hva som er på gang, oppsummerer TV-gruppa at EU har uheldige erfaringer med postliberaliseringen. En slik vurdering kom ikke frem i din redegjørelse til Stortinget. Er ikke et slikt innspill relevant å fortelle til Stortinget?
– TV-gruppa er ikke et organ, svarer Helgesen.
Les også: Vidar Helgesen lover å stå på - men ikke for landbruket
– Men det er en gruppe som har kommet med en saklig vurdering?
– Det er en saklig vurdering. Men det er mange saklige vurderinger her. Og denne saken har vært vurdert i mange år, og vi har ment vårt lenge. Vi anser at her er det så klar politisk overbevisning at det ikke er grunn til å vente med konklusjonen vi hele tiden har trukket, sier Helgesen.
– Så det var irrelevant å legge frem den vurderingen?
– Mange vurderinger er uansett kjent, sier Vidar Helgesen.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: - Vidar Helgesen legger seg flat for sine venner i EU!
Att og frem om post
Stoltenbergregjeringen meddelte EU at Norge for første gang ville motsette seg å innføre et EU-direktiv.
Men noe av det første Vidar Helgesen gjorde da han kom til Brussel tirsdag, var å fortelle at Norge likevel vil innføre det omstridte postdirektivet. Det betyr at det blir fri konkurranse også om å bære ut brev under 50 gram.
Les også: Europaminister Vidar Helgesen uten syn på grunnlovsparagraf