Vinmonopolet vil prøve ut minipol

FÅR MANGE NYE KOLLEGER: En av de ansatte ved Vinmonopolet i Rosenkrantz gate i Oslo. Neste år får hun mange nye kolleger i 12 nye utsalg landet rundt. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
FÅR MANGE NYE KOLLEGER: En av de ansatte ved Vinmonopolet i Rosenkrantz gate i Oslo. Neste år får hun mange nye kolleger i 12 nye utsalg landet rundt. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å kunne drive uten tap i de minste kommunene, må Vinmonopolet teste ut minipol – en ny kategori pol. Av 110 kommuner som har søkt, får bare ti åpne til sammen tolv nye vinmonopol i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Nye vinmonopol i 2014:
  • Styret i Vinmonopolet vil i 2014 åpne 12 nye butikker, forutsatt at de finner egnede lokaler.
  • Ingen av polene ligger i Nord-Norge eller Trøndelag .
  • De nye Vestlands-polene skal ligge i Langevåg i Sula (Møre og Romsdal), Manger i Radøy (Hordaland), to stykker i Bergen (Hordaland), Stavanger (Rogaland)
  • Østlands-polene kommer i Hov i Søndre Land (Oppland), Moelv i Ringsaker (Hedmark), Fornebu i Bærum (Akershus), Fetsund i Fet (Akershus) og to stykker i Oslo
  • Sørlandet får ett nytt pol, i Osedalen i Froland (Aust-Agder)

Vinmonopolet:

  • Det er i dag 288 polutsalg fordelt på 228 kommuner i Norge.
  • De to siste åpnet torsdag 21. november på Nærbø i Rogaland og Gjerdrum i Akershus.
  • I 2014 kommer det 12 nye utsalg.
  • Det er 200 kommuner uten pol i Norge, hvorav 110 kommuner vil ha pol og 90 kommuner ikke har bedt om det.
  • 89 prosent av befolkningen bor i en kommune med pol, mens 95 prosent av befolkningen har under 30 kilometer til nærmeste pol.
  • Vinmonopolet har seks butikkstørrelser kategorisert etter antall kvadratmeter og produkter til salgs.
  • En ny minstestørrelse skal introduseres for å muliggjøre utsalg i små kommuner.

Det er i dag 200 kommuner uten pol i Norge, og av dem ønsker 110 å få utsalg. Torsdag møttes styret i Vinmonopolet for å avgjøre hvilke nye pol som skal åpnes i 2014. Forutsatt at de finner egnede lokaler i den enkelte kommune, blir det pol tolv nye steder, fordelt på åtte fylker.

– Vi ønsker å åpne en god miks av små og mellomstore butikker neste år. Flere kommer i distriktskommuner, og vil ytterligere bedre tilgjengeligheten i distriktene, sier administrerende direktør Kai G. Henriksen i Vinmonopolet.

De minste nyetableringene blir i Radøy, Froland og Søndre Land, kommuner med 5.000 – 6.000 innbyggere. Noe særlig mindre kan ikke et utsalgssted være, om det skal gå i null. Selv den minste butikkstørrelsen polet har i dag, er for stor for 95 av stedene som ønsker å ha utsalg.

Les også: Polet selger mindre enn før

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Testkommuner

– Den minste butikkategorien vi har nå, med produktutvalg på 400 fordelt på 100 kvadratmeter, må selge 50.000 liter alkoholholdig drikkevare i året for å gå i null. Vi kan ikke legge et polutsalg av den størrelsen på et lite sted med bare en liten matbutikk langs hovedveien, sier Henriksen i Vinmonopolet til NTB.

Løsningen er blitt et vinminipol, en halvering av den tidligere minste butikken.

– På papiret vil et pol på 40-50 kvadratmeter, med 200 produkter og minst 12 timers åpningstid i uka kunne gå i null med et salg på rundt 20.000 liter i året, sier Henriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så gjenstår det å se om det fungerer i praksis:

– Vi er helt i sluttspurten i utredningen nå, og styret vårt vil trolig i slutten av desember vedta et par kommuner for prøvedrift av slike små pol. Vi ser for oss fire timers åpningstid torsdag, fredag og lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Professor hevder han kan utrydde bakrus

Ikke drikkepress

Henriksen understreker at flere utsalg ikke handler om å få folk til å drikke mer, men om tilgjengelighet:

– Både stat og kommuner ønsker flere polutsalg. Hvis denne nye størrelsen fungerer, ser vi for oss at vi faktisk kan åpne mange sånne pol i årene som kommer. Det er 50-100 kandidater blant søkerne. Her må veien bli til mens vi går.

I 2013 blir det første år siden 2000 med nedgang i omsetningen for Vinmonopolet.

– Det er en ny situasjon for oss. Det er en god nyhet hvis det betyr at alkoholkonsumet i Norge går ned, men et tankekors hvis det betyr at folk kjøper alkoholen andre steder enn hos Vinmonopolet. Det er en utvikling politikerne ikke ønsker, sier Henriksen.

Vinmonopolets hovedkonkurrenter er grensehandel, taxfreesalg og utelivsbransjen. Fra sommeren 2010 har reiseaktiviteten tatt seg opp. Kombinert med liberale regler for taxfree salg, som nye kvoteordninger og innreisesalg, har det ført til en salgsøkning på flyplassene med 16-17 prosent. Grensehandelen er stabil, men Systembolaget kan komme til å åpne flere butikker langs grensen.