Amerikansk pensjonist holdes fanget i Nord-Korea

DIKTATOR: Kim Jong-un styrer Nord-Korea med jernhånd. (Foto: EPA)
DIKTATOR: Kim Jong-un styrer Nord-Korea med jernhånd. (Foto: EPA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 85 år gammel amerikansk krigsveteran har sittet tre uker i nordkoreansk varetekt etter å ha blitt pågrepet under et besøk i det lukkede landet, opplyser sønnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonist Merrill Newmann fra California var på en organisert turistreise i Nord-Korea og ble pågrepet av nordkoreansk politi som tok ham ut av flyet som skulle frakte ham og reisefølget hjem til USA, sier sønnen Jeff Newmann til CNN.

Amerikanske myndigheter har ennå ikke offisielt bekreftet hendelsen, men USAs spesialutsending for Nord-Korea, Glyn Davies, har bedt nordkoreanske myndigheter om å frigi amerikanske statsborgere som sitter fengslet i landet.

Newman ble satt i arrest den 26. oktober. Sønn Jeff sier de ikke har hørt noe om grunnen til at faren ble arrestert.

– Vi har jobbet gjennom utenriksdepartementet siden den dagen han skulle reise hjem. De diplomatiske hjulene ble satt i gang, men vi har ikke hørt noe, sier Jeff Newman til CNN.

Les også: – Nord-Korea skal ha henrettet 80 personer offentlig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det er snakk om en misforståelse.

– Min far er en veteran fra Koreakrigen, og han ønsket å se landet og kulturen han har vært interessert i i årevis, sier Newman.

Til San Jose Mercury News i California sier han at dagen før faren skulle reise hjem, hadde han et møte med nordkoreanske tjenestepersoner, hvor de snakket om 85-åringens militærtjeneste i landet 50 år tidligere. Dagen etterpå ble pensjonisten tatt ut av flyet, fem minutter før avgang, ifølge sønnen.

Les også: Nord-Korea tester giftgasser på hele familier