Meny

42-åring dømt til sju års forvaring for voldtekt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 42 år gammel mann er i Stavanger tingrett dømt til sju års forvaring med en minstetid på fire år for å ha voldtatt en kvinne i februar 2008.

42-åringen er også dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisningserstatning til kvinnen, skriver Rogalands Avis.

En 44-åring er også kjent skyldig i saken, men straffeutmålingen skal behandles i en egen sak etter at de sakkyndige har gjennomført en full judisiell observasjon av ham, melder NRK.

Forvaringsdommen for 42-åringen er strengere enn aktors påstand om forvaring i fem og et halvt år. Retten forklarer skjerpelsen med at det er stor fare for nye seksualforbrytelser, og at det foreligger kvalifisert og reell fare for gjentakelse.

– Foruroligende

Retten viser til at 42-åringen tidligere har sonet ti års fengsel for voldtekt i Slovakia, og at han også er dømt i ytterligere to voldtektssaker, den siste av dem fra Tyskland i 2009. Voldtekten i Stavanger fant sted halvannen måned etter at han slapp ut fra fengsel i Tyskland.

«Historikken er foruroligende, og står sentralt ved valget av straffereaksjon. (..) Retten må konstatere at handlingen føyer seg inn i et mønster av voldtekter», siterer Stavanger Aftenblad fra dommen.

Overfalt og voldtatt

Det var natt til 16. februar 2008 at politiet fikk melding om at en 35 år gammel kvinne var blitt voldtatt i Midtre Dalgate på Storhaug i Stavanger. Voldtekten skjedde nattetid da kvinnen, etter å ha registrert at drosjekøen var uendelig lang, i stedet valgte å spasere hjem.

Da hun var like ved Nytorget, ble hun overfalt av flere menn. Hun ble slept inn i et smau, delvis bevisstløs. Der ble armene hennes holdt fast. Hun ble holdt foran munn, nese og hals mens hun ble voldtatt. Hun så ingen av voldtektsmennene.

DNA-treff

Saken ble først henlagt av politiet, men i november i fjor kom det et gjennombrudd etter at politiet i Østerrike pågrep en 44 år gammel mann fra Slovakia for flere grove tyverier. DNA-treff i Østerrike stemte overens med DNA-treff som politiet i Stavanger fant på en sigarettstump og en hanske, og politiet klarte deretter via en DNA-profil i Interpol-systemet å oppklare saken.

44-åringen forklarte seg for politiet da han ble konfrontert med at han var knyttet til voldtektssaken i Stavanger, og skal i avhør ha tilstått at han var med på å holde kvinnen. Han benektet imidlertid dette i retten. 44-åringen forklarte imidlertid til politiet om den 42 år gamle landsmannen, slik at også han ble utlevert til Norge.

Vurderer anke

44-åringen, som var tiltalt for medvirkning til voldtekten, har ikke erkjent straffskyld.

42-åringen erkjente i Stavanger tingrett delvis straffskyld. Hans forsvarer, advokat Robert Dyrnes Hovland, hadde torsdag formiddag ikke fått snakket med sin klient angående dommen.

– Men vi kommer trolig til å anke, sier Hovland til Rogalands Avis.

Den voldtatte kvinnens bistandsadvokat, Anne Kroken, sier kvinnen er lettet over dommen.

– Dette er helt i tråd med det vi mener er korrekt, sier Kroken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus