Meny

Politiet klarer ikke å sjekke om ID-papirer er ekte

TRØBLETE: Annenhver politimann klarer ikke å sjekke om ID-papirene til utlendinger er ekte. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tungvinte systemer og manglende opplæring gjør at annenhver politimann ikke klarer å sjekke om ID-papirene til utlendinger er ekte.

En ny rapport avslører store mangler i politiets kontroll av identitetspapirer, melder NRK. Halvparten av de spurte politifolkene sier de ikke er i stand til å sjekke om en utlending oppholder seg i Norge ulovlig.

59 prosent sier de har for dårlig opplæring i såkalt ekthetskontroll eller at de ikke har slik opplæring i det hele tatt. 70 prosent etterlyser mer opplæring i teknisk kontroll av ID-papirer.

«Jeg kunne ha sjekket ID-papirene som jeg har fått fremvist nøyere, men det blir vanskelig da jeg ikke vet hva jeg skal se etter», er ett av svarene ID-senteret har fått.

– De ønsker seg mer opplæring og mer utstyr, sier prosjektleder Hanne Tannvik Svendsen.

I tillegg er datasystemer og mangel på utstyr et problem for politifolk ute på jobb. ID-opplysninger skal registreres i minst fire ulike systemer; å sjekke disse er ressurskrevende.

– Det å sjekke oppholdsstatus i Norge er utfordrende når du står på gata og er uten nettbrett og tilgang til de ulike datasystemene, sier Svendsen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus