Meny

Stoltenberg advarer mot økt trygdeeksport

ADVARER: Jens Stoltenberg, leder i Arbeiderpartiet, frykter økt trygdeeksport når kontantstøtten økes. Her er han fotografert under Fagforbundets 3. ordinære landsmøte på Folkets Hus i Oslo. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg er sikker på at mer trygd vil bli sendt ut av landet når regjeringen øker kontantstøtten og beholder skatteklasse to. Kontantstøtten er fra neste år det dobbelte av Polens minstelønn.

Tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg angriper i et intervju med Dagens Næringsliv regjeringens økning av kontantstøtten til 6.000 kroner måneden, vern av skatteklasse to, dyrere barnehager og færre opptak.

– Regjeringens familiepolitikk er umoderne, gjør det mindre lønnsomt å jobbe og svekker vekstkraften i norsk økonomi. Utvidelsen av kontantstøtten vil også føre til mer trygdeeksport når støtten er langt over minstelønnen i Polen, sier Stoltenberg.

Minstelønnen i Polen var i 2012 på 2.763 kroner per måned. Omkring 60.000 polakker jobber i Norge i dag.

Les også: – Mer lønnsomt å nave enn å jobbe

Stoltenberg sier han frykter for arbeidsbetingelsene i Norge når kontantstøtte blir enda mer lukrativt enn i dag.

– Trygdeeksport øker risiko for sosial dumping, fordi det gjør det lettere for utenlandske arbeidstakere å godta lav lønn i Norge når de får en kontantstøtte som i mange tilfeller er like høy som en årslønn i Polen.

Parlamentarisk leder Harald T. Nesvik i Frp er enig i at trygdeeksport er betenkelig, og sier at regjeringen skal se på saken.

– Vi må se om det er mulig å knytte støtten til kostnadsnivået i landet der den utbetales. Dette er et viktig, men vanskelig arbeid og alle endringer må være i tråd med EØS-avtalen, sier Nesvik.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus