Meny

– Norsk overvåking imponerer NSA

Norsk etterretningstjeneste har definitivt ekstreme overvåkingskapasiteter. sier journalisten Glenn Greenwald i et intervju. (Foto REUTERS/Ricardo Moraes/NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norge har en veldig avansert og velfungerende overvåkingsmaskin som imponerer selv NSA, sier journalist Glenn Greenwald. Han avviser at dokumentene er feiltolket.

– Norsk etterretningstjeneste har definitivt ekstreme overvåkingskapasiteter, sier journalisten Glenn Greenwald i et intervju Aftenposten gjorde med ham onsdag sammen med den danske avisen Politiken.

33 millioner samtaler

Greenwald er den eneste journalisten, ved siden av den amerikanske dokumentarfilmskaperen Laura Poitras, som har tilgang til de mellom 50.000 og 200.000 topphemmelige dokumenter som varsleren Edward Snowden tok med seg fra National Security Agency (NSA).

Tirsdag publiserte han det første Snowden-dokumentet om Norge i Dagbladet, som viser at NSA i løpet av en tilfeldig måned mottok 33 millioner samtaledata fra den norske etterretningstjenesten.

Les også: Slik fungerer overvåkningsnettverket til USA

– Helt annerledes

Dagbladet og Greenwald tolket dette som telefondata innhentet i Norge. På en pressekonferanse tirsdag sa etterretningssjef Kjell Grandhagen at dette var feil.

– Den norske etterretningssjefen beskriver statistikken helt annerledes enn det NSA selv gjør i sine dokumenter, sier Greenwald.

– NSA lager en fil for hvert enkelt land. Man kan klikke på for eksempel Norge, og i sanntid få vite hvor mye metadata «vi samler mot dette landet». Om og om igjen bruker NSA formuleringen «mot dette landet».

Les også: Taus om Dagbladet har betalt for lekkede dokumenter

– Ikke feiltolket

Han avviser at dokumentene er feiltolket..

– I så fall vet ikke NSA selv hva slags data de har tilgang til, etter å ha skapt dette ekstremt kostbare og sofistikerte overvåkingssystemet for å holde oversikt over all overvåkingsmaterialet de får tilgang til. Spørsmålet er da hvorfor NSA selv, i sine hemmelige dokumenter, beskriver sitt eget system helt feil. Vi vil derfor sørge for å publisere flere dokumenter i løpet av de neste dagene, sier Greenwald.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus