Meny

Ubaydullah Hussain tiltalt for trusler

Ubaydullah Hussain tiltalt for trusler, blant annet mot to journalister. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamisten Ubaydullah Hussain er tiltalt for trusler og diskriminerende og hatefulle ytringer. Han tiltales ikke for å ha utgjort en trussel mot rikets sikkerhet.

Hussain er tiltalt etter paragrafene 132, 135a og 227 i straffeloven, melder NRK.

Det første forholdet gjelder trusler mot en sakkyndig i rettssaken mot mulla Krekar i oktober i fjor. Ifølge tiltalen skal Hussain ha uttalt følgende: «Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden».

Det andre omfatter en melding på Facebook-siden til organisasjonen Profetens Ummah, mens det siste forholdet er angivelige trusler mot to journalister, blant dem Dagsavisens Nina Johnsrud.

Henlagt

Til NRK opplyser Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, at siktelsen som gjaldt å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, er henlagt.

– Tiltalen omfatter nå bagatellmessige spørsmål. Det gjør likevel at jeg reiser spørsmål om ytringsfrihetens grenser. Så får vi se om dette er innenfor rammene av hva som er straffbare trusler og hva som er rasisme, eller om dette er lovlige meningsytringer, sier Elden.

Han tror tiltalen kommer til å skape ekstra oppmerksomhet rundt Profetens Ummah.

– Om det er ønskelig eller ikke må andre ta stilling til, sier forsvareren.

Les også: Profetens Ummah hyller Boston-mistenkte

Ikke avgjort

Hussain har vært etterforsket av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i lengre tid.

– For kort tid siden sendte vi en anbefaling om tiltale til Det nasjonale statsadvokatembetet som bestemmer tiltalen. Vi har ingen rolle i dette nå, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NTB.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari sier et av forholdene ble vurdert dit hen at det er tvilsomt om lovens vilkår for straff er oppfylt.

– Uttalelsene politiet har sett på har fått tre forskjellige skjebner. Det er de som det er tatt ut tiltale på og så er det et forhold som er henlagt av Riksadvokaten i dag. Så er det en tredje kategori uttalelser som politiet etterforsker videre, sier Fari til NTB.

Tiltalen gjelder fire forhold, blant dem hatefulle ytringer mot norske jøder og motarbeidelse av rettsvesenet. Det alvorligste punktet har en strafferamme på seks års fengsel.

– Saken sendes til Oslo tingrett for berammelse i løpet av uka. Jeg håper den kommer opp tidlig på nyåret, sier Fari som skal være aktor i saken.

Journalisttrusler

De angivelige truslene mot journalist Nina Johnsrud ble fremsatt i forbindelse med en artikkel der det påstås at islamister tar jegerprøven primært for å få tilgang til våpen.

I en epost skrev Hussain følgende: «Artikkelen er mottatt av både kjente og ukjente brødre, og den er IKKE godt mottatt. At du har snoket i folks privatliv, har satt sinnene i kok, og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også! Med ord eller handlinger, det vet ikke jeg! Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget beste. Ubaydullah Hussain».

Les også: Ubaydullah Hussain gjeninnsatt som Profetens Ummah-leder

– Det er kjempebra at dette resulterer i noe, og at påtalemyndigheten synes dette er uakseptabelt. Truslene ble fremsatt for å hindre journalister i å gjøre jobben sin, sier Johnsrud til NTB.

Ubaydullah Hussain ble varetektsfengslet lørdag 27. oktober i fjor, men løslatt én måned senere.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus