Meny

Stoltenberg: – Ser konturene av blåblå forskjeller

Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg mener partiets velgere ville finne tilbake til dem når de ser virkningen av den nye regjeringens politikk. Her sammen med LO-leder Gerd Kristiansen på LO Stats kartellkonferanse på Pers hotell på Gol onsdag. Foto: Steinar Schjetne (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye regjeringen fører en politikk for større sosial ulikhet, mindre likestilling og svakere økonomisk vekst, mener Ap-leder Jens Stoltenberg.

Punkt for punkt tok den avgåtte statsministeren for seg Høyre/Frp-regjeringens forslag til endringer i det rødgrønne budsjettforslaget og fremholdt at borgerlig politikk skaper større sosiale forskjeller og svakere økonomisk vekst. Ikke uventet høstet han latter og klappsalver da han kom hjem til sine egne i LO Stat på kartellkonferansen på Gol onsdag.

– For første gang på åtte år ser vi en politikk som trekker samfunnet i en helt annen retning, sa Stoltenberg i sin tale.

Les også: Vil etterlyse konkret blåblå politikk

Venter svakere vekst

Økt kontantstøtte, redusert fedrekvote, reversering av to årlige barnehageopptak og gjeninnføring av skatteklasse 2 – for å få råd til å gi åtte milliarder kroner i skattelette – gjør at Stoltenberg nå mener å se konturene av forskjellssamfunnet han advarte mot i valgkampen.

Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg sa på LO Stats kartellkonferanse at borgerlig politikk skaper større sosiale forskjeller og svakere økonomisk vekst. Foto: Steinar Schjetne (NTB scanpix)Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg sa på LO Stats kartellkonferanse at borgerlig politikk skaper større sosiale forskjeller og svakere økonomisk vekst. Foto: Steinar Schjetne (NTB scanpix)

– Summen av disse tiltakene er treffsikre, effektive og kraftige virkemidler for å gjøre det dyrere å jobbe, motvirke likestilling og motvirke integrering, sa han,

Økt oljepengebruk og en økonomisk politikk som Stoltenberg mener vil gjøre det mindre attraktivt for kvinner å jobbe, vil forsterke oljeavhengigheten i norsk økonomi, mener han.

Les også: De rødgrønne ville tjent mest på fjerning av formueskatten

Sikter mot 2017

Overfor pressen etter talen ga Stoltenberg uttrykk for at velgerne som forlot Arbeiderpartiet til fordel for Fremskrittspartiet og Høyre vil vende tilbake når de ser virkningene av den nye regjeringens politikk. Ap-lederen synes å ha gått i valgkampmodus allerede, for å forhindre gjentakelse av det han mener er den viktigste årsaken til valgutfallet i år.

Les også: Rødgrønn regjering lar de blå avgjøre strid med Røkke

– Vi gjorde en god valgkamp og gikk frem fra 27 til over 30 prosent, men Høyre gikk tilbake tilsvarende. Men forspranget de hadde ved inngangen til valgkampen var for stort, sa han.

Les også: Her er den nye regjeringens forslag til statsbudsjett

Stoltenberg ville ikke garantere for at Ap går til valg om fire år på en rødgrønn flertallsregjering. Det viktigste er venstre-sentrum-flertall i Stortinget.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus