Meny

Taus om Dagbladet har betalt for lekkede dokumenter

BAKMENNENE: Journalist Glenn Greenwald (t.v.), opprinnelig kommentator i The Guardian, og mannen som lekket dokumenter fra NSA, Edward Snowden (t.h.). Foto: The Guardian (AFP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen vil ikke avsløre hva de har betalt Glenn Greenwald for hans Snowden-dokumenter. Men sier det kommer flere saker.

I går skrev Dagbladet at «USA overvåket 33 millioner norske samtaler» på avisens forside fulgt av en 12 siders lang avsløring på innsiden. Flere toppolitikere uttalte seg straks krast om USAs påståtte handlinger, og enkelte krevde også en unnskyldning

Inntil sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, rykket ut og tilbakeviste det hele. Han sa på en pressekonferanse at det var norsk E-tjeneste som samlet data utaskjærs, men vedgikk at de deler informasjon med blant andre amerikanske National Security Agency (NSA) – slik de gjør med andre allierte lands hysj-tjenester.

Dagbladet-sjef: – Kommer mer

Dokumentene den tidligere The Guardian-journalisten Glenn Greenwald besitter, stammer fra nettopp NSA. IT-teknikeren Edward Snowden lekket da han var utplassert der enorme dokumentmengder om deres etterretningsprogram PRISM til avisene The Washington Post og The Guardian i sommer.

Siden har Greenwald – nå bosatt i Rio de Janeiro – bidratt til NSA-avsløringer i flere europeiske land som besitter og tolker dokumentene. I går altså i Dagbladet.

Les også: Dagbladet: – En løpende nyhetssak

Trass i anklagene om at det hele er uriktig: Sjefredaktøren sier de vil følge opp:

– Ja, det gjør vi, sier John Arne Markussen til ABC Nyheter.

Til VG i dag forsvarer Greenwald Dagbladets avsløring. Om Grandhagen sier han:

– Forvirret E-sjef

– Det kan være at den norske etterretningssjefen er forvirret.

Greenwald hadde bylinen sin på flere av sakene i Dagbladet i går. Markussen vil til ABC Nyheter ikke uttale seg om avisen også har kjøpt dokumentene av ham:

– Jeg vil ikke si noe om kilde- eller avtaleforhold, eller hvordan dette forholder seg, sier Markussen, men bekrefter at de har lønnet ham som frilansjournalist.

Les også: – Vet ikke hvordan dette kan være mulig

– Du vil ikke si om dere har betalt eksplisitt for dokumentene?

– Jeg vil ikke kommentere noe om de avtalemessige forhold mellom oss og det teamet som jobber med dette, sier sjefredakøren, og utdyper:

– Han er journalist. Han jobber for oss også som journalist. Det er helt vanlig at journalister har dokumentasjon. De bør helst ha dokumentasjon.

Les også: Solberg: – Nå må vi roe oss ned

Dagbladet-redaktøren sier han mandag møtte Grandhagen flere ganger i medieopptredener.

– Men vi har naturligvis et helt profesjonelt forhold. Når vi mener det er viktig, har vi kontakt med E-tjenesten, sier John Arne Markussen.

Bakgrunn: – USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus