Meny

Statoil anmeldt for rasisme

Svenske Statoil-stasjoner skal ha diskriminert romfolk. Nå er Statoil Fuel & Retail Sverige og en franchisestaker anmeldt av Diskrimineringsombudet for rasisme. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske diskrimineringsombudet har anmeldt Statoil for rasisme etter at man ved ulike bensinstasjoner nektet å leie biler ut til romfolk.

I fjor sommer sendte Sveriges radio flere rom ikledd tradisjonelle klær inn på ulike bensinstasjoner. Enkelte steder ble de nektet leiebil, mens etnisk svenske like etterpå kunne gå inn og leie seg en bil.

Nå har det svenske Diskrimineringsombudet (DO) levert tre anmeldelser rettet mot Statoil i Sverige på grunn av disse hendelsene.

Grunnen er at man ved ulike bensisnstasjoner nektet romfolk å leie biler, selv om det fantes biler tilgjengelige.

I anmeldelsene krever en erstatning på 60.000 svenske kroner til tre personer og 40.000 til to andre, tilsammen 260.000 kroner. Anmeldelsene er rettet både mot selskapet som eier Statoil-stasjonene i Sverige og et franchiseselskap i Nacka.

– Vi vil gjøre rede for vår posisjon under domstolens behandling og ønsker ikke å uttale oss i det pågående prosessen, sier Lukas Krol ved Statoils svenske avdeling til ABC Nyheter.

Les også: Hevder Statoil prøvde å skjule utflaggingsplaner

Skjult mikrofon

Det var undersøkelsene i den svenske nyhetsredaksjonen «Ekot» som ledet til anmeldelsene. De hadde tatt opp forklaringene som ble gitt med skjult mikrofon.

redaksjonens nettsider skriver de i dag at forskjellsbehandlingen fant sted på hele 22 bensinstasjoner.

I en av anmeldelsene fremkommer det at en romkvinne med initialiene «T.H.L.» onsdag 11 juli 2012 oppsøkte Statoils bensinstation på Stationsgatan i Luleå for å leie en bil, ikledd tradisjonelle rom-klær.

Ekspeditøren svarte at de ikke hadde noen biler ledige. Når «T.H.L.» så spurte om det fantes ledige biler neste dag, svarte hun en dag på oppfølgningsspørsmål om hvor lenge hun skulle låne bilen.

Hun fikk da opplyst at det først på søndag ville være biler tilgjengelige.

Men like etterpå gikk journalisten «M.R.» fra Sveriges Radio inn og ville leie bil. Også hun svarte «ett døgn» på spørsmål om leietid, og fikk beskjed om at det fantes en Volvo V70 som var til leie.

Les også: Italienere krever 60 milliarder av Statoil

ABC Nyheter har ikke fått tak i en talsmann for Diskrimineringsombudet for en kommentar, men i en pressemelding om saken understrekes det at bruken av skjult mikrofon har vært avgjørende i saken.

– Rom utsettes ofte for krenkende særbehandling i hverdagen og utelukkes ofte fra ting de fleste tar for gitt. Ofte vil det være ord mot ord og da er det vanskelig å bevise at det har forekommet diskriminering, sier Martin Mörk ved ombudsmannens kontor i Stockholm.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus