Meny

Røykere nektes plastiske operasjoner

NEKTES KIRURGISKE INNGREP: Ved Universitetssykehuset Nord-Norge slipper du ikke til på operasjonsbordet hvis du røyker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røykere som på grunn av sykdom eller skade trenger plastisk kirurgi må enten stumpe røyken eller finne seg et annet sykehus enn Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Der har nå plastikkirurgene innført totalforbud mot å operere røykere.

Totalforbudet innebærer at pasientene må dokumentere å ha vært røykfrie i tre måneder før de får sette seg på venteliste. De må også være røykfrie i tre måneder etter operasjon, skriver fagbladet Sykepleien.

– Det røykere ikke vet er at man kan lukte dem på mils avstand. Etter tre måneder uten røyk kan de kontakte fastlegen sin for dokumentasjon, og først da settes de på venteliste hos oss, sier avdelingsoverlege ved plastikk- og håndkirurgisk avdeling ved UNN, Erling Bjordal til Nordlys.

Les også: – Salt er verre enn røyking

Avdelingen utfører operasjoner som brystkirurgi, bukplastikk, hånd- og brannskader, liggesår og hudkreft. Bjordal opplyser at den strenge praksisen er innført fordi det er opptil tre ganger så mye komplikasjoner hos røykere som hos ikke-røykere etter plastikkirurgi.

– Røyking kan gi styggere arr, nekrose og sårruptur som kan være så alvorlig at hele buken spretter opp og man får et hull som er verre enn det man i første omgang kom for å operere. Komplikasjoner er utrolig ressurskrevende for både helsevesenet og pasienten. De tar tid og gir nedsatt livskvalitet med smerter og sykmeldinger, sier Bjordal.

Les også: Stadig flere opererer utseende

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus