Synlighet og kunnskap skal stanse ransbølge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politi og politikere satt onsdag i krisemøte for å diskutere ransbølgen i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet mye om når og hvor ranene skjer, og hvem som begår dem, men vi vet for lite om hvorfor fenomenet oppstår, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H). Det er han som kalte inn det såkalte politirådet, der ledene politifolk og politikere i hovedstaden møtes.

– Noe av symbolikken i at kommunen og politiet møtes på denne måten er at straffesporet alene ikke kan løse disse oppgavene, understreket politimester Sverre Sjøvold på en pressekonferanse etter onsdagens møte. Han begynte med å oppsummere ransbølgen de siste månedene.

Se utdrag fra pressekonferansen i videoen øverst i artikkelen

– Situasjonen var ganske under kontroll med relativt få personran tidlig på året, men de siste månedene har det vært en økning på rundt 12 prosent. Hittil i november er det anmeldt 58 ran, og vi har 22 mistenkte og siktede. Ni av dem er under 18 år, sier Sjøvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Oslo på ranstoppen i Skandinavia

Økt bemanning

I tillegg til å ville ha mer forskning på hva som motiverer ranerne, og dermed være bedre rustet til å forebygge, er politi og politikere enige om at synlighet og tilstedeværelse er viktige tiltak.

– Vi bruker mye ressurser på å være på jobb og sørge for at folk er på plass og kan handle raskt når ran skjer. Vi har styrket både patruljering og etterforskning, forteller Sjøvold og får ros fra Røsland for innsatsen. Også kommunen vil bidra ved å sørge for at deres ansatte er mer synlige i bybildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi dobler bemanningen med bymiljøvakter. I tillegg har vi mange folk som er på jobb for kommunen, blant annet skjenkekontrollører og uteseksjonen. Vi ser for oss å synliggjøre dem og uniformere dem så folk oppfatter at mange er ute. Synlige voksne, edru og lovlydige folk i byen bidrar til trygghet, mener byrådslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fabian Stang: Sønnene mine ble ranet

Advarer mot borgervern

Røsland sier også at kollektivtilbudet på nattetid blir styrket i den kommende julebordsesongen og at det skal være bemanning og vakthold på sentrale drosjeholdeplasser.

Men selv om det kan bli flere uniformer å se i byen, understreker Røsland at bymiljøvaktene ikke kan og ikke må sammenlignes med politi. Han advarte også folk mot å ta loven i egne hender.

– Jeg tar sterkt avstand fra enhver form for borgervern. De som vil gjøre noe kan melde seg som natteravner eller bidra på andre måter.

– Dette er politiet helt enig i. Privat rettshånhevelse kan vi ikke ha, det er helt åpenbart, supplerer Sjøvold.

Les også: Solberg vil mobilisere innvandrerforeldre mot ran

Se kartet som viser omtalte ran og ransforsøk i Oslo siste måneden: