Meny

Nazijegere retter søkelyset mot Norge

PÅ EVIG JAKT: Efraim Zuroff ved Simon Wiesenthal-senteret vil be den norske regjeringen opprette en granskningskommisjon for å etterforske nordmenns deltakelse i krigsforbrytelser under andre verdenskrig. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Simon Wiesenthal-senteret vil etterforske nordmenn som kan ha stått bak krigsforbrytelser mot jøder under andre verdenskrig.

Direktør Efraim Zuroff ved Simon Wiesenthal-senteret sier til NRK at bakgrunnsundersøkelsene er startet, og at han håper å få til et møte med justisminister Anders Anundsen (Frp) under et planlagt besøk til Norge om tre-fire måneder.

– Jeg vil be om at regjeringen oppretter en granskningskommisjon for å etterforske hva som skjedde i Wiking-divisjonen og nordmenns deltakelse i krigsforbrytelser under andre verdenskrig, sier Zuroff.

Det er opplysninger som nylig kom fram i NRK-programmet Brennpunkt som er årsaken til senterets interesse for å gå Norge nærmere etter i sømmene.

Les også: – Norske soldater torturerte og drepte krigsfanger

I et intervju innrømmet en tidligere norsk frontsoldat i Wiking-divisjonen i Waffen-SS at nordmenn deltok i krigsforbrytelser i Ukraina i 1941. Også opplysninger i bokserien «Nådeløse nordmenn» som forfatteren Eirik Veum nylig utga bind to av, har vakt interesse hos nazijegerne.

Et stort hinder for å få straffeforfulgt norske krigsforbrytere er imidlertid at foreldelsesfristen for slike forbrytelser etter det gjeldende norske lovverket er gått ut, og en lovendring må derfor til. Foreldelsesfristen ble opphevet i 2010, men fikk ikke tilbakevirkende kraft.

Forfatter Eirik Veum mener det er sannsynlig at det fremdeles lever nordmenn som kan være krigsforbrytere.

Les også: Han skal være Hitlers ukjente sønn

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus