Meny

Irans åndelige leder nekter å fravike atomprogram

NYE TIDER: Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei viser en mer forsonlig linje overfor Vesten, men nekter å gi etter på noen av punktene i landets omstridte atomprogram. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei, sier iranerne ønsker et fredelig forhold til alle land i verden, men at det er helt uaktuelt å fravike noe som helst i landets atomprogram.

– Vi vil ikke vike en tøddel fra våre rettigheter til å ha et atomprogram, sier Khamenei onsdag, samme dag som nye samtalerunder mellom Iran og den såkalte 5+1-gruppen, som består av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, om iranernes atomprogram.

Khamenei sier han ikke har planer om å gripe direkte inn samtalene i Genève, men han understreker at han har satt en klar grense for hva den iranske forhandlingsdelegasjonen kan godta.

Vesten frykter at iranerne bruker atomprogrammet sitt til å utvikle en atombombe, mens myndighetene i Teheran fastholder at de kun bruker det til energiproduksjon og i forskningsøyemed.

Positiv tone

Den forrige samtalerunden endte for halvannen uke siden uten enighet om en avtale. Men alle parter var enige om at samtalene hadde vært vellykkede og at det hadde vært en god tone, og håpet er at den positive tonen fortsetter nå.

USAs utenriksminister John Kerry og hans europeiske kolleger har tidligere antydet at dersom Iran går med på noen av kravene fra 5+1-gruppen, kan det føre til lettelser i noen av sanksjonene mot Iran.

Et av punktene som partene strides om, er blant annet hvorvidt Iran skal få lov å produsere høyanriket uran i tillegg til lavanriket uran.

Les også: Israel og Saudi-Arabia planlegger angrep mot Iran

– Død over Amerika!

Irans nyvalgte president Hassan Rouhani har vist en langt mer forsonende linje overfor Vesten enn forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad, noe også ayatolla Khamenei ga uttrykk for da han onsdag talte til den halvmilitære Basji-militsen.

– Vi ønsker å ha fredelige forbindelser med alle nasjoner, også USA, sa Khamenei.

– Vi er ikke fiendtlig innstilt til den amerikanske nasjonen, den er som alle andre nasjoner i verden, sa han.

– Død over Amerika, ropte militsmedlemmene umiddelbart til svar.

Les også: Iran tviholder på retten til å anrike uran

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus