Meny

Dagbladet: – En løpende nyhetssak

Sjefsredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, hevder at det vil komme flere avsløringer om norsk etterretning. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen innrømmer at avisen har bommet med det de mente var en avsløring om amerikansk overvåking av nordmenn. Men han varsler at det vil komme flere avsløringer om norsk etterretning.

Redaktøren ga tirsdag den militære E-tjenesten rett i sin forklaring på opplysningene om at overvåking av 33 millioner mobildata ikke dreide seg om norske brukere, men livsviktig etterretningsvirksomhet for å beskytte norske styrker i Afghanistan.

Bakgrunn: – USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

Misforstått

– Vi kan ikke se bort fra at vi har misforstått dokumentene vi har fått tilgang på, men dette er en nyhetssak hvor det til nå har vært en løpende utvikling og hvor det også vil bli utvikling i tiden som kommer, sier Markussen til NRK tirsdag kveld.

Sjefen for E-tjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, avviste tirsdag påstandene fra dokumenter Edward Snowden har lekket om at 33 millioner mobilsamtaler i Norge var blitt overvåket av den amerikanske etterretningstjenesten NSA.

Les også: Avviser amerikansk overvåkning

– Det han sier vi har misforstått og bommet på, er altså at denne overvåkingen ikke foregår i Norge, men at det er norsk etterretningstjenestes overvåking av ting som foregår i utlandet i konfliktområder, sier Markussen.

Ballen ikke lagt død

Redaktøren vil likevel ikke uten videre legge seg helt flat, men sier det vil komme flere saker om samme tema i tiden fremover.

– Det er jo ikke slik at når en E-sjef går ut og sier som han har gjort i dag, så er dermed saken avklart, sier Markussen.

Han omtaler sjefen for E-tjenestens raske respons på avisens oppslag nærmest som å komme amerikanerne til unnsetning ved å si at det er den norske etterretningens overvåking mediene har fått dokumentert. Markussen innrømmer imidlertid at avisen kan ha vært for lite kritiske eller grundige i sin vurdering av kilder og ved verifisering av opplysninger.

Les også: – Vet ikke hvordan dette kan være mulig

Viktig debatt

Til fagbladet Journalisten sier Markussen at saken uansett er viktig og har likhetstrekk med tilsvarende diskusjoner som har oppstått i andre land.

– Dette er til de grader et underrapportert problemkompleks, så vi legger absolutt ikke saken til side. Nå blir det uansett en debatt om E-tjenestens rolle. Det er jo et vanvittig omfang. Men vi skal lytte når Grandhagen så bestemt sier at vi har misforstått dokumentet.

Les også: – Overvåking av norsk mobiltrafikk er ulovlig

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus