Meny

Joshua French har vært inne til ny samtale

SAMTALE: Joshua French måtte i ny samtale om dødsfallet til kameraten Tjostolv Moland som søndag 18. august ble funnet død på fengselscella i Kinshasa i Kongo. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag forrige uke var Joshua French inne til samtale med kongolesisk politi om dødsfallet til Tjostolv Moland.

Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo i mai 2009. De ble senere dømt til døden i tre rettsinstanser for drap, drapsforsøk og spionasje.

Søndag 18. august i år ble Moland funnet død på cella han delte med French i fengselet i Kinshasa i Kongo.

Onsdag forrige uke var French inne til en ny samtale om kameratens dødsfall.

– Jeg kan bekrefte at Joshua har vært inne til samtaler med kongolesisk politi sammen med sin lokale advokat. Han forklarte seg om spørsmålene politiet stilte, sier Joshua French' advokat i Norge, Hans Marius Graasvold, til ABC Nyheter.

Les også: – Joshua French sitter i en dødsfelle

– Siste samtalen

Generalmajor Tim Mukuntu ved den militære påtalemakten i Kinshasa har tildligere uttalt at funn i Molands blod gjør dem usikre på den foreløpige konklusjonen.

– Det var den foreløpige rapporten som gjorde at vi trakk en foreløpig konklusjon. Nå har den endelige rapporten kommet og der er det opplysninger som gjør at vi på nytt må snakke med French, sa Mukuntu til Dagbladet.

Graasvold sier at han ikke har sett dokumentet generalmajoren sikter til.

– Det fremkom ikke noen nye opplysninger om dødsfallet i samtalen politiet hadde med Joshua. Vi har ikke sett rapporten det siktes til, men vi venter nå på konklusjonen, sier Graasvold.

– Signalene vi har fått er at denne samtalen er den siste som vil bli gjennomført før konklusjonen om Molands dødsfall er klar, fortsetter han.

Les også: Ingen løsning for Joshua French

Venter på konklusjonen

French skal ha tatt det tungt at politiet nok en gang ønsket å snakke med ham om kameratens dødsfall.

– Det ripper opp i sår. Han ser nå frem til å få dette overstått, sier Graasvold.

– Hva gjør dere nå?

– Vi venter på konklusjonen og ser an om det kommer sterke signaler i den ene eller andre retningen om utfallet, sier han til ABC Nyheter.

Advokaten har tidligere understreket at han forholder seg til Kripos' klare obduksjonsrapport.

– Den konkluderte med at det ikke var noe kriminelt bak Tjostolvs dødsfall, har han sagt.

Les også: – Joshua French vil være i livsfare når alle reiser hjem

– Dette hjelper han

I helgen deltok i overkant av 200 personer i et fakkeltog for French i Oslo. Målet var å presse på for å få løst French' sak av humanitære årsaker.

– Joshua setter pris på at så mange deltok. Det er viktig for han å føle at han ikke er glemt. Dette hjelper han i den situasjonen han befinner seg i, sier Graasvold.

Mor til avdøde Tjostolv Moland deltok i toget.

– Politikerne må gjøre noe straks, før det går med Joshua som det gikk med Tjostolv. For det er liv om å gjøre, sa Mathilde Moland til NRK i forbindelse med arrangementet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus