Meny

EU-kommisjonen med rapport:

Andorra, Monaco og San Marino får ikke bli med i EØS

San Marino, en ministat på en åsknatt i Italia, bør ikke bli med i EØS-avtalen. Det bør heller ikke Monaco eller Andorra, mener EU-kommisjonens utenrikstjeneste. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor dukket det opp rykter om at EU ville ha de bittesmå statene Andorra, Monaco og San Marino inn i EØS-avtalen. Mandag gravla EU-kommisjonen den ideen.

BRUSSEL (ABC NYHETER): Tenk deg at Norge måtte bli enig med Andorra, Monaco og San Marino i alle saker som tas opp med EU i EØS-avtalen.

Det var utsiktene da det dukket opp ideer i EU i fjor om å utvide EØS-avtalen Norge, Island og Liechtenstein har, med disse tre mikrostatene.

Det ser nå ikke ut til å bli tilfelle. En fremstående EU-talsmann, som ikke vil bli navngitt, slår fast overfor ABC Nyheter at det ikke bør skje.

Anbefaler nei til EØS

Mandag konkluderte EU-kommisjonen med å avvise tanken om å inkludere Andorra, Monaco og San Marino i EØS-avtalen.

Det går frem av en anbefaling fra EU-kommisjonens utenrikstjeneste EEAS til de øvrige EU-organene, som ble offentliggjort tirsdag.

Kommisjonen slår fast at et EØS-medlemskap forutsetter at mikrostatene først blir medlemmer av frihandelsorganisasjonoen EFTA, der Norge, Liechtenstein, Island og Sveits i dag er med. Sveits er ikke med på EØS-avtalen.

EFTA-medlemskap ville kreve enstemmig tilslutning fra EFTA-medlemmene. Men til dags dato har de ikke søkt om det. Dessuten har Monaco allerede avvist EFTA-medlemskap, oppsummerer Kommisjonen.

– Ville bli store problemer

En EØS-løsning ville også bety store ulemper fordi EFTA-landene i EØS opptrer med enstemmighet i posisjonene overfor EU.

«Hvis de små landene skulle delta i EØS, ville det å oppnå en slik posisjon bli mer komplisert på grunn av behovet for å oppnå enhet mellom seks stater framfor de nåværende tre. Dette kunne forverre utfordringene EU og dens EØS-partnere allerede står overfor i å sikre rettidige beslutninger. Hva mer er, ville de små landene bli nødt til å slutte seg til EFTAs handelsavtaler med tredjeland», skriver EU-kommisjonen (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

Kommisjonen anbefaler derfor å starte forhandlinger med mikrostatene om å integrere dem i det indre markedet og samordne lovverket, i egne avtaler med dem.

EU vil ha mikro-avtaler

EU-kommisjonen skrev 20. november 2012 et notat som konkluderte med at det ville være en fordel om disse mikrostatene og EU kan forbedret sitt samarbeid, og at det skulle utredes hvordan det best kan gjøres.

20. desember i fjor sa ministerrådet i EU seg enig i det, og ba Kommisjonen utrede to alternativer:

  • få mikrostatene inn i EØS-avtalen
  • inngå rammeavtaler med dem samlet eller hver for seg.

Kommisjonen konkluderer altså med det siste.

Les EU-kommisjonens anbefaling her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus