Gikk hjem klokken fire og manglet datatilgang

Svikt i Kripos under terrorøvelse

SAMVIRKEØVELSE: To spesialkonstruerte biler - den ene med operatører fra Beredskapstroppen i politiet, og den andre med spesialjegere fra Forsvarets spesialkommando tok seg raskt frem under Øvelse Gemini. Kripos i Oslo deltok også i terrorøvelsen, men avsluttet dagen klokken 16. Foto: Daniel Gauslaa (Forsvarets mediesenter/Forsvaret)
SAMVIRKEØVELSE: To spesialkonstruerte biler - den ene med operatører fra Beredskapstroppen i politiet, og den andre med spesialjegere fra Forsvarets spesialkommando tok seg raskt frem under Øvelse Gemini. Kripos i Oslo deltok også i terrorøvelsen, men avsluttet dagen klokken 16. Foto: Daniel Gauslaa (Forsvarets mediesenter/Forsvaret)

Intern svikt og manglende datatilgang: Det meste gikk galt for Kripos under årets store kontraterrorøvelse i oljebransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øvelse Gemini
 • Øvelse Gemini «eies» av sjef Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).
 • Planleggingen av øvelse Gemini ledes av FOH i samarbeid med de deltakende aktører.
 • Øvelse Gemini 2013 ble arrangert med Nordmøre og Romsdal politidistrikt (NMRPD) som vertskap og operasjonelt ansvarlig. Det var to hovedscenarioer for øvelsen:, 1: Gisselsituasjon på Nyhavna (prosessanlegg for gassproduksjon på Ormen Lange), 2. Kapring av oljeplattformen Åsgård B.
 • NMRPD, politiets nasjonale bistandsressurser, FOH, berørte avdelinger i Forsvaret og oljeselskapene Statoil og Shell var hovedaktører i øvelsen.
 • I tillegg deltok Justis- og beredskapsdepartementet (JD), Forsvarsdepartementet (FD), Forsvarsstaben (FST), Politidirektoratet (POD), Politiets sikkerhetstjeneste (PST), KRIPOS og Petroleumstilsynet (Ptil). Alle nivåene (4) i det nasjonale beredskapsapparatet ble således øvd.
 • Øvelsen ble gjennomført i tiden mandag 27. mai –torsdag 30. mai 2013

(Kilde: PHS)

Kripos' egen evalueringsrapport etter den store samvirkeøvelsen mellom Forsvaret, operatørselskaper og politiet i slutten av mai, avdekker surr og intern kommunikasjonssvikt. Inntrykket er at den ene hånden ikke visste hva den andre gjorde.

Svikten skjedde under ett år etter at Kripos fikk ramsalt refs i 22. juli-kommisjonens rapport – og etter at både politikere og polititopper gjentatte ganger har lovet at nå skal det øves og læres i politietaten som aldri før.

I tillegg til eget surr, ble Kripos også rammet av Politidirektoratets (POD) stivbenthet: Da de under øvelsen manglet datatilgang for å sjekke en mobiltelefon, tok det fire dager før de fikk det. Da var øvelsen for lengst ferdig.

Les også: Refser tidsbruk etter terrorøvelse mellom politi og forsvar

Øve på å jobbe sammen

Scenariet var ekte nok: Et terrorangrep mot olje- og gassanleggene utenfor Kristiansund, med gisselsituasjon og kapring av oljeplattformen Åsgård B. Med på øvelsen var blant andre Forsvarets spesialkommando, Beredskapstroppen, Bombegruppen og Utrykningsenheten (UEH) fra Nordmøre og Romsdal, Politiets Sikkerhetstjeneste og Kripos.

Mål: Styrke kommunikasjon og koordinering på operasjonelt, strategisk og politisk nivå ved et terrorangrep. Derfor deltok også Politidirektoratet, Forsvarsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet.

Les også: Forsvaret øver bare i pent vær

Stemplet ut seks timer før de andre

Men under øvelsen stemplet de Kripos-ansatte «av ressurshensyn» ut klokken 16. De øvrige involverte holdt på til klokken 22.

Innsatsen står i grell kontrast til mantraet fra justis-Norge etter terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya i 2011 om å fokusere på øvelse og læring.

«Vår analyse av 22/7 viser at der det sviktet, skyldtes det primært at evnen til å erkjenne risiko og ta lærdom av øvelser har vært for liten», slo Gjørv-kommisjonens fast. Få måneder senere sa politidirektør Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratets (POD) til internmagasin Norsk Politi at politiet må bli flinkere til å lære.

– Under øvelser er det gjerne de samme tingene som svikter. Dårlig kommunikasjon og svikt i samvirke er gjengangere. Dette må politiet trekke lærdom av og gjøre noe med, sa Humlegård.

Han var Kripos-sjef under terroraksjonen 22. juli 2011. Da han ble satt inn som POD-sjef i august 2012 ansatte han blant andre politimester Torodd Veiding for å sette i gang et svært så ambisiøst endringsprogram.

– Vi må bli flinkere til å følge opp svikt, flinkere til å øve. Vi må gjøre noen grep for å få dette litt mer frem i pannebrasken, men kultur og holdninger er selvsagt vanskelig å måle, uttalte Veiding.

Les også: Brukte 77 minutter på å slå riksalarm

Glemte å si fra internt, terroristavhør utsatt

I sin rapport fra Øvelse Gemini, gjengitt i Politihøgskolens evaluering av justissektoren, skriver Kripos at det av ressurshensyn på forhånd ble bestemt at de ikke skulle øve ledelse, og dermed ikke settes såkalt stab. Men noe ironisk påpekes det:

– Dette kunne med fordel vært kommunisert tydelig ut til alle aktører ved Kripos.

For konsekvensene var internt surr: I det politiet ifølge seg selv har vært dårligst på, «samvirke og samhandling internt, og mellom aktørene og andre naturlige og relevant samvirkeaktører» gikk svært mye galt, ifølge rapporten.

 • Bistandsanmodningen fra etterretningsleddet (P2) til Kripos ble en time forsinket grunnet en misforståelse.
 • Bistandsanmodningen fra øvelsen ble formidlet til respektive avdelinger og enkeltpersoner i henhold til vanlig saksgang. Ifølge rapporten førte det for anmodningen om datateknisk bistand til «en betydelig forsinkelse på øvelsens dag 1».
 • Personen som var planlagt å håndtere øvelsen fra avdelingens side, ble først kontaktet etter arbeidstid. Fordi man antok at øvelsen «ikke skulle pågå etter kl 16 var avdelingen ikke rigget for å håndtere bistandsanmodningen før påfølgende dag. Forsinkelsen endret forutsetningen for avhør av terrorist».
 • Jourhavende jurist ved Kripos var ifølge Desken ikke orientert om øvelsen på forhånd. Ifølge Gjørv-rapporten er «desken på Kripos (..) selve knutepunktet for politiets alarmer og meldinger inn og ut av Politi-Norge. Hit kommer varsler og meldinger fra politidistrikter, og de ivaretar også kontakt med Tollvesenet og UP».
 • Post- og Teletilsynet avslo politiets begjæring om fritak fra taushetsplikten, med begrunnelse i at PT kun kan gi fritak i etterforskingen av konkrete (reelle) straffbare forhold.

Øvde ikke etter kontortid

 • Kripos fikk av ressurshensyn ikke foretatt åstedsundersøkelse, slik de opprinnelig ønsket.
 • Da Kripos fikk anmodning fra politidistriktet om datateknisk bistand, var det så uklart formulert at det ble sendt feil. I stedet for Datakrimavdelingens kontaktperson ble det sendt Seksjon for E-spor. Men fordi enkelte var borte og man ikke skulle øve etter vanlig kontortid, ble anmodningen ikke fulgt opp før neste dag.
 • Kripos ble på øvelsens dag to bedt om å vurdere innholdet i speilkopi av beslaglagt mobiltelefon. Denne lå i prosjektmodulen Indicia, der teknologene ved Kripos' Datakrimavdeling ikke har tilgang. Det fikk de først etter fire dager, og da «med en oppfordring til kursing i bruk før tilgang kunne gis, jf. Politidirektoratets krav om opplæring før slik tilgang gis (se Politidirektoratets rundskriv 2006/010, pkt. 8.1)».

Taus justisminister

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ledet i fjor høst Stortingets åpne høring om 22. juliterroren, der mangel på læring av øvelser og «kultur, holdning, ledelse» i politiet var sentralt.

Statsråden vil ikke uttale seg til ABC Nyheter om Øvelse Gemini 2013 eller Kripos' innsats. Han henviser til Politidirektoratet, som igjen henviser til Kripos.

Politiinspektør Hans-Peder Torgersen skriver i en epost til ABC Nyheter at Kripos under denne øvelsen valgte å bruke linjeledelse, slik man gjør i daglig drift, og at de uavhengig av denne øvelsen har øvd på å jobbe i stab.

På spørsmål om det ikke burde øves på alt det som sviktet «grunnet ressurshensyn», svarer Torgersen:

– Dette er et av læringspunktene vi har tatt tak i, og som fungerte bedre under blant annet senere øvelse og som vi ser at fungerer betydelig bedre i reelle situasjoner.

Reprise fra 22. juli

Om den manglende tilgangen til systemet Indicia, som man trengte for å sjekke innholdet på en mobiltelefon tilhørende en av spillets terrorister, svarer Torgersen:

Under hendelsene 22. juli oppsto tilsvarende utfordringer, som ble løst umiddelbart. Dette samsvarer med vår erfaring fra andre reelle hendelser.

Det som imidlertid fungerte på øvelsen i mai, var Riksalarmen. Alle landets politidistrikt responderte på meldingen fra Kripos. Men den ble sendt ut i vanlig kontortid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken
Siste nytt
23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus