Meny

E-sjefen: – Snowden og pressen har misforstått

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

E-sjef mer åpen enn noen europeisk etterretningssjef hittil har vært, mener forskere.
Opplysninger Dagbladet brakte tirsdag, basert på lekkasjer den amerikanske etterretningsanalytikeren og varsleren Edward Snowden står bak, førte til at Grandhagen valgte å innkalle til pressekonferanse.

Der avviste han at amerikanske NSA har overvåket 33 millioner mobilstamtaler i Norge, slik Dagbladet skrev.

Kortversjonen av Grandhagens budskap er at avisen har misforstått. Det dreier seg ikke om norske trafikktall, men om opplysninger norsk E-tjeneste har hentet inn i konfliktområder i utlandet, hovedsakelig i Afghanistan. Deretter er opplysningene delt med amerikansk etterretningstjeneste.

Støtte for militæroperasjoner

Og dataene norsk E-tjeneste har samlet inn, er innhentet til støtte for Norges militære operasjoner i de samme konfliktområdene. Men data er også samlet inn til bruk i kampen mot internasjonal terrorisme, ifølge Grandhagen

Etter pressekonferansen gikk Dagbladets sjefredaktør Arne Markussen langt i å si at avisen kan ha misforstått. Sjefredaktøren innrømmer at avisa har bommet med de mente var en avsløring om amerikansk overvåking av nordmenn. Men han varsler at det vil komme flere avsløringer om norsk etterretning.

Hjemlet i norsk lov

Grandhagen minner om at virksomheten tjenesten står bak i konfliktområder, er hjemlet i norsk lov.

Han bekrefter at etterretningstjenesten deler informasjonen med flere utenlandske samarbeidspartnere, også NSA.

Virksomheten er omtalt i EOS-utvalgets årsrapport for 2012, ifølge Grandhagen.

Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), sier til NTB at han ikke kjenner til at andre europeiske etterretningssjefer har gitt tilsvarende opplysninger som Grandhagen ga på sin pressekonferanse tirsdag.

Supplerende info

Spanske etterretningskilder bekreftet imidlertid nylig overfor avisen El Pais at landets etterretningstjeneste selv har stått for mye av overvåkingen USA har fått skylden for.

Lurås sier til NTB at dette kan dreie seg om etterretningsinformasjon fra Afghanistan som supplerer den norske: I Afghanistan har Spania operert i Badghis-provisen, som grenser til Faryab-provinsen hvor norske styrker har vært stasjonert.

Lurås tror derfor det kan være sannsynlig at spansk etterretningstjeneste har delt signaletterretning med amerikanerne, på samme måte som norsk e-tjeneste har gjort det.

– Uvanlig og noe rart

Andre forskere reagerer på at den norske etterretningssjefen var så spesifikk på hvilken informasjon tjenesten innhenter, og hvilken metode som brukes.

– Det er slett ikke vanlig og noe rart, sier forsker Vegard Valther Hansen ved NUPI til NRK.

Han peker på at tjenestene vanligvis holder kapasiteter hemmelig, men Grandhagens uttalelser tirsdag bryter med hovedregelen til nå.

NUPI-forskeren sier han regner med at det er gjort avklaringer med den amerikanske partneren på at de kan gå ut med dette, sier Hansen.

Fastholder og varsler bok

Journalist Glenn Greenwald, som startet Snowden-avsløringene i The Guardian og skriver bok om avsløringene, har også bistått Dagbladet med artikkelen tirsdag. Greenvald fastholder at amerikanske NSA har overvåket Norge.

– NSAs dokumenter sier at dette er overvåking og innsamling av data fra Norge, skrev han på Twitter tirsdag ettermiddag.

I mars lanserer han boken «Ingen utvei. Edward Snowden og USAs overvåking av verden», ifølge Cappelen Damm.

Forlaget opplyste tirsdag at den norske utgaven vil inneholde spesialskrevet materiale hvor det kommer ny informasjon om USAs overvåking av Norge

Les også: E-tjenesten avviser USA-overvåking


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus