Meny

E-tjenesten avviser USA-overvåkning

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var norsk etterretning som hadde samlet data for å hjelpe Forsvarets styrker i utlandet, og ikke data innsamlet av NSA. Det sier E-tjenestenes sjef, Kjell Grandhagen, om telefonovervåkningen som ble avslørt i dag.

Etterretningstjenestens sjef, Kjell Grandhagen, avviser at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA står bak overvåkningen av mobilsamtaler, slik Dagbladet meldte tidligere i dag.

– Det er ikke korrekt at NSA skal ha samlet inn trafikkdata om 33 millioner mobilsamtaler, sa generalløytnant Grandhagen på dagens pressekonferanse.

Han understreket at det var snakk om trafikkdata som norsk etterretningstjeneste har samlet inn, og at det heller ikke skal ha rammet norske borgere.

– Vi har samlet inn data til støtte for egne styrker i utlandet og i kampen mot internasjonal terrorisme, sa han.

– Ikke norske data

– Det er ikke snakk om norske trafikktall, men de er hentet fra konfliktområder i utlandet, sa Grandhagen.

E-tjenestens sjef sier at innsamlingen har skjedd i tråd med norsk lov.

Les også: – USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

Grandhagen fortalte også at denne type data blir utvekslet med flere land, deriblant USAs etterretningsorganisasjon NSA.

Det var Dagbladet som i dag publiserte en historie om at den amerikanske etterretningstjenesten NSA skal ha samlet trafikkdata om 33 millioner mobilsamtaler i Norge.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus