Meny

– Vet ikke hvordan dette kan være mulig

I løpet av en måned skal amerikanske myndigheter ha registrert 33 millioner norske mobilsamtaler, ifølge Dagbladets opplysninger. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Post- og teletilsynet stiller seg uforstående til Dagbladets opplysninger om registrering av norske telefonsamtaler.

– Vi vet rett og slett ikke hvordan dette kan være mulig, assisterende direktør i Post- og teletilsynet, Elisabeth Aarsæther, til ABC Nyheter.

Dagbladet avslører tirsdag at amerikanske myndigheter skal ha registrert 33 millioner norske telefonsamtaler. Aarsæther stiller seg uforstående til hvordan dette kan ha foregått.

– Utgangspunktet er at dette er taushetsbelagt informasjon, som bare kan utleveres i helt konkret saksbehandling.

– I konkrete straffesaker kan politiet komme til oss og be om informasjon for å få en sak etterforsket.

Les også: – USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

Avviser samarbeid

Nasjonal sikkerhetsmyndighet avviser bestemt et samarbeid med amerikanerne om registrering av norske mobilsamtaler. Det samme gjør PST og Etterretningstjenesten.


– Det er ikke vår oppgave å registrere mobilsamtaler. Vår oppgave er å varsle og forebygge dataangrep, sier informasjonssjef Kjetil Berg Veire i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til NTB.

Veire sier NSM er ukjent med Dagbladets opplysninger om at amerikanske myndigheter skal ha registrert 33 millioner norske telefonsamtaler. Han avviser også at etaten på noen som helst måte har bidratt til en slik kartlegging.

– Vi forsøker nå å sette oss inn i saken, sier Veire.

Les også: – Overvåking av norsk mobiltrafikk er ulovlig

PST og E-tjenesten

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken sier Politiets sikkerhetstjeneste (PST) heller ikke er kjent med at amerikanske myndigheter gjennom NSA har drevet slik virksomhet i Norge.

– At store og ressurssterke land har kapasitet til å drive omfattende innhenting av informasjon, er noe man lenge har kunnet anta. Likevel er omfanget som er skissert, overraskende for PST, sier Hugubakken til Dagbladet.

E-tjenesten har heller ikke bidratt, fastslår generalløytnant Kjell Grandhagen.

– E-tjenesten er ikke kjent med at NSA driver slik innsamling mot norske borgere, og har selvfølgelig heller ikke medvirket til noe slikt, sier Grandhagen til Dagbladet.

Les også: KrF og Venstre om overvåkingen: – Sjokkerende

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus