Meny

Rekordmange dør uten familie

Slik vi liker å tenke oss det. Kisten er dekket av blomster. Men for stadig flere er det ikke slik. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

90 personer har fått kommunal gravferd i Oslo så langt i år. De aller fleste hadde ikke gjenlevende familie i det hele tatt.

– De fleste er alene, eller så finner vi ikke slektninger. Vi vet også at det er familie eller barn som ikke ønsker å ta ansvaret, sier økonomisjef Wenche Eriksson i gravferdsetaten i Oslo kommune til Dagen.

Siden gravferdsetaten i kommunen fikk ansvaret for å begrave personer uten pårørende i 1999, er 1.064 personer blitt gravlagt i kommunal regi. Antallet har variert fra 52 og 90 gravferder i året. 2013 er toppåret så langt.

«På vegne av venner» sto det tidligere å lese i dødsannonser for personer som fikk kommunal gravferd. I dag står det bare «Venner».

– Det er trist for dem det gjelder. Det betyr gjerne at de har hatt et veldig ensomt liv, og det er ingen som ønsker en slik avslutning, sier Eriksson.

Les også: Gudstjenste for tomme stoler i 37 år

Gravferdsetaten anslår at 20-30 prosent av dem som får kommunal gravferd har pårørende som ikke vil ta ansvar for gravferden.

– Det har skåret seg og det er så dårlig forhold mellom avdøde og barn at de ikke ønsker å ha noe med vedkommende å gjøre. Noen som får kommunal begravelse har god økonomi, men det gjelder ikke flesteparten, sier hun.

Hun understreker at det også kan være snakk om at avdøde har overlevd alle sine kjære.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus