Meny

Meningsmåling: Oslo-folk føler seg utrygge

Vakre Oslo. Men nå blir innbyggerne skremt av ransbølgen. Foto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av innbyggerne i Oslo føler seg utrygge når de beveger seg utendørs. Det viser en meningsmåling InFact har gjort for VG etter at ransbølgen slo inn over hovedstaden i høst.

Tallene viser at kvinner føler seg mer utrygge enn menn. En av tre av innbyggerne som føler seg utrygge er i aldersgruppen 30– 44 år. Færre enn en av tre sier at deres liv ikke er påvirket av alle ranene på åpen gate, skriver VG.

Tall offentliggjort av Oslo politidistrikt mandag viser at det hittil i november er levert inn hele 58 ransanmeldelser i hovedstaden. Det er mer enn tre ran daglig de siste 18 dagene.

Visepolitimester i Oslo Roger Andresen sier han forstår at ransbølgen gjør innbyggerne skremte.

– Politiet forstår at folk føler frykt, men det er viktig å understreke at risikoen for å bli utsatt for ran i Oslo fortsatt er liten, sier Andresen til VG.

Les også: Oslo på ranstoppen i Skandinavia

Verste ransperioden på fem år

Fra januar til november i år ble begått 778 personran i hovedstaden. Bare i oktober var det over 100 personran eller ransforsøk i hovedstaden, noe som gjør de to siste månedene i hovedstaden til den verste ransperioden på fem år.

Politiet har identifisert 22 antatte gjerningspersoner for ran anmeldt i november.

Natt til mandag ble en mann forsøkt ranet av fire menn i Thoralv Meyers gate i Oslo. Kort tid etter å ha mottatt melding om ransforsøket ble gjerningsmennene funnet av en politipatrulje.

– Det dreier seg om fire unge menn av utenlandsk opprinnelse. Alle er kjent fra politiet fra før for ran og ransforsøk. De er tatt inn til arresten, sier operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt til NTB.

Les også: Politiet frykter julebordsesongen - øker trolig bemanningen

Mener unge og eldre blir skremt

Førsteamanuensis ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Leif Petter Olaussen, har tidligere uttalt til ABC Nyheter at særlig unge og eldre kan føle på frykten som følge av ransbølgen.

– Det gjelder særlig den eldre generasjon, som i minst grad kan forsvare seg mot en gjerningsmann. Samtidig er det kjent at også personer med angst og lidelser kan bli nervøse.

– Ungdom kan føle seg utsatt når de leser om ran av personer i samme aldersgruppe. De kan fort tenke at: Dette kunne vært meg, sier han.

Olaussen advarer mot å gå med verdisaker synlig.

Les også: Fabian Stang: – Barna mine har blitt ranet

– Dette er vår by!

Ordfører i Oslo, Fabian Stang, mener det viktig er viktig at ran blir anmeldt.

– Det er viktig å få tatt ranerne, både av hensyn til ofrene men også av hensyn til dem selv, slik at vi kan få dem ut av kriminaliteten tidlig, har ordføreren tidligere uttalt.

Han advarer mot at folk holder seg hjemme av frykt.

– Hvis vi holder oss hjemme, har kjeltringene vunnet. Dette er vår by!

Her er en oversikt over de omtalte ran og ransforsøk i Oslo fra 15. oktober til 15. november:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus