Meny

– USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

Her jobber agentene i NSA. De har overvåket 10 prosent av den norske telfontrafikken i løpet av en måned. Foto: AFP/ NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA skal ha overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler i løpet av én måned, viser hemmelige dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden som Dagbladet har fått tilgang til.

Den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) skal ha overvåket mer enn 33 millioner mobilsamtaler i Norge i en periode på 30 dager, ifølge Snowden-dokumentene. Overvåkingen kan også ha foregått både før og etter denne perioden.

Dokumentet har tittelen «Norway – Last 30 days» og viser at i perioden 10. desember 2012 til 8. januar 2013 skal hele 33.186.042 samtaler ha blitt registrert på norsk jord.

Dokumentet er av samme type som Snowden tidligere har lekket om overvåking i Tyskland, Frankrike, Spania og Brasil og India. Norge blir nå det sjette landet, og samtidig den europeiske nasjonen som har hatt flest samtaler registrert i forhold til folketallet, skriver Dagbladet.

Les også: Her viser Snowden seg for første gang siden flukten

Ikke avlyttet

Varsler Edward Snowden. Foto: The Guardian via Reuters.Varsler Edward Snowden. Foto: The Guardian via Reuters.

Ifølge avisen tilsvarer antallet overvåkede samtaler anslagsvis 10 prosent av den samlede telefontrafikken i det aktuelle tidsrommet.

Les også: Trine Skei Grande: – Norge har tatt for lett på avlytting

I samme periode har Spania med 47 millioner innbyggere fått 60 millioner samtaler registrert, Frankrike med 64 millioner mennesker har fått rundt 70 millioner samtaler registrert, mens Nederland, med 17 millioner innbyggere har fått registrert 1,6 millioner telefonsamtaler i perioden.

Samtalene skal ikke være avlyttet. Telefonnumrene til den som ringer og den som blir oppringt, lengden på samtalene og hvor telefonene befinner seg, samt serienummer på telefonene, blir registrert.

Uklar innblanding

Den amerikanske ambassaden i Norge. Foto: Kyrre Lien/NTB scanpix.Den amerikanske ambassaden i Norge. Foto: Kyrre Lien/NTB scanpix.

Dokumentene Dagbladet har fått tilgang til sier ikke noe om norske myndigheter har samarbeidet med NSA om overvåkingen. I Spania og Frankrike var myndighetene delvis involvert, skriver avisen.

Politiets sikkerhetstjeneste, E-tjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet avviser alle overfor Dagbladet at de har samarbeidet med amerikanerne for å registrere norsk mobiltrafikk.

Etterretningstjenesten NSAs spesialister hevder at de bare lager profiler på personer som kan være viktige, eller som er mulige terrorister.

Den amerikanske ambassaden i Oslo kommenterer saken på følgende måte:

– Når det gjelder etterretningsaktivitet kan vi ikke kommentere enkeltsaker. USA samler etterretningsopplysninger i utlandet slik alle nasjoner gjør det.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus