Meny

Streng sikkerhet før soldatdrap-rettssak i London

En soldatveteran demonstrerer utenfor rettsbygningen Old Bailey i London, der to menn som er tiltalt for drapet på rekrutteringsmannen Lee Rigby sør i den britiske hovedstaden i mai mandag ble framstilt. Rettsmøtet gikk med til formelle og tekniske spørsmål. Selve hovedforhandlingen begynner senere. Foto: Neil Hall (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to mennene som er tiltalt for å ha drept en britisk soldat på åpen gate i London, er fremstilt for retten i den britiske hovedstaden. De nekter straffskyld i drapet på den 25 år gamle familiefaren Lee Rigby.

28 år gamle Michael Adebolajo og seks år yngre Michael Adebowale møtte mandag for domstolen Old Bailey i sentrum av London. Det første rettsmøtet gikk med til formelle spørsmål, og hovedforhandlingene i saken begynner først senere.

Politiet hadde satt i verk strenge sikkerhetstiltak utenfor rettslokalet, der høyreradikale aktivister og organisasjoner for veteraner fra det britiske forsvaret demonstrerte. Tidligere er flere moskeer blitt satt i brann som hevn for drapet på Rigby.

Les også: Pågrepet for terrorisme etter intervju med BBC

Avsky

Lee Rigby ble stukket ned og drept i bydelen Woolwich sør i London 22. mai i år. Adebolajo og Adebowale ble pågrepet umiddelbart etter drapet, som vakte internasjonal avsky og som den britiske regjeringen stemplet som en terrorhandling.

Bilder av de to, som har kristne nigerianske foreldre men er oppvokst i Storbritannia, gikk verden rundt etter drapet. Det ble kalt det første tilfellet av islamistisk terror på britisk jord siden angrepene mot kollektivtrafikken i London i 2005, der 52 mennesker ble drept.

– Michael Adebolajos ansikt er blitt verdenskjent, fordi han etter drapet sto frem med en blodig kniv og en kjøttøks i hendene. Han fortalte at Rigby ble drept for å hevne britiske soldaters drap på muslimer, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

Les også: Soldatdrapsmann (28) sendte slengkyss utenfor rettslokalet

Afghanistan

Soldaten hadde gjort aktiv tjeneste i de britiske styrkene som har deltatt i krigen mot den islamistiske talibanmilitsen i Afghanistan. Han drev rekrutteringsarbeid for hæren da han ble angrepet og drept i Woolwich.

Både Adebolajo og Adebowale ble skadd da politiet åpnet ild mot dem etter drapet. Adebolajo ble i 2010 anholdt av myndighetene i Kenya, på mistanke om at han ville reise til Somalia og slutte seg til militante islamister der.

Michael Adebolajos familie hevder at han er blitt utsatt for mishandling mens han har sittet i varetekt. Fem fengselsbetjenter ble tatt ut av tjeneste etter anklager om at de dyttet ham inn i veggen i en celle i det toppsikrede Belmarsh-fengselet i Sør-London.

Bakgrunn: – Drapsmenn kjent for britisk etterretning

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus