Meny

Justisministeren vil ha handling mot ran

TROR PÅ TILTAK: Justisminister Anders Anundsen (Frp) møtte mandag Oslo-politiet for å drøfte tiltak mot ransbølgen som har herjet hovedstaden i det siste. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med den siste tidens mange ran på agendaen fikk justisminister Anders Anundsen (Frp) mandag kveld selv oppleve Oslo-politiets utfordringer ute på patrulje.

Sammen med Oslo-politiets kanskje mest erfarne innsatsleder, Thor Langli, fikk Anundsen mandag oppleve utfordringene hovedstaden gir lovens lange arm.

Samme ettermiddag hadde den ferske statsråden møtt til krisemøte mellom politiet og Oslo kommune hvor den siste tidens mange ran var tema. I snitt begås tre til fire ran hver dag i Oslo, men Anundsen var tilfreds med hva som ble lagt frem under møtet og uttrykte tillit til de varslede tiltakene. Politiet forsikret om at de setter inn ekstra ressurser, og at den generelle innsatsen mot ran og innsatsen mot helerileddet styrkes.

– Jeg er sikker på at tiltakspakken som Oslo politidistrikt setter inn vil ha effekt, men dette er sannsynligvis en utfordring som ikke kan løses over natten, sier Anundsen.

Bakgrunn: Fremskynder politirådsmøte etter ransbølge i Oslo

Ni under 18

Hittil i november har politiet i Oslo registrert 58 ransanmeldelser. I oktober fikk politiet 120 ransanmeldelser og i september 103 anmeldelser. Så langt er 22 antatte gjerningspersoner identifisert og anmeldt. Av dem er ni under 18 år. 14 har norsk statsborgerskap, og de fleste av disse er født i Norge, opplyste politiet mandag ettermiddag.

For de åtte med utenlandsk statsborgerskap ønsker justisministeren å sette i verk en prosess med å utvise dem så fort som mulig.

– I tillegg vil regjeringen vurdere mulighetene for å øke kapasiteten på politiets utlendingsinternat på Trandum, sier justisministeren.

Ikke nytt

Oslo-politiet har satt inn ekstra ressurser i kampen mot de mange ranene, og har etablert egen innsatsgruppe. Politiet har gitt uttrykk for frustrasjon over at mange av de pågrepne er under lovens aldersgrense for straffeforfølgning og dermed må slippes fri.

Les også: Oslo på ranstoppen i Skandinavia

For lovbrytere under 18 år vil i stedet Anders Anundsen undersøke mulighetene for å etablere en ungdomsenhet for å styre unge lovbrytere unna en kriminell løpebane.

Den totale økningen i antall anmeldte ran hittil i år er på 11,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Uakseptabel

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener barnevernet må få bedre muligheter til å gripe inn i de tilfellene der de unge kriminelle ikke kan straffeforfølges på grunn av sin alder.

Ordfører Fabian Stang (H) reagerer sterkt på alle ranene og sier at situasjonen er helt uakseptabel.

– Vi må gjøre alt vi kan for å vise de som driver med dette at vi ikke aksepterer det. Sørge for at de som begår kriminelle handlinger blir fengslet eller overført til barnevernet umiddelbart, slik at de ser at det får konsekvenser, sier han til Dagbladet.

Varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) mener at ordfører Fabian Stang nå må sette makt bak ordene.

– Høyre har styrt byen i 17 år og det har vært ransbølger tidligere. Hva er det Høyre-ordføreren har tenkt å gjøre med alle ranene? Han er Høyres fremste representant og politiker i Oslo. Det er fint at han er ute og uttrykker bekymring, men jeg forventer ansvar og handling, sier hun til samme avis.

Ringer 2.000 personer

I løpet av mandag foretok Oslo kommune en ringerunde til 2.000 personer fra bydelene Grünerløkka, St. Hanshaugen, Gamle Oslo og Frogner. Spørsmålet disse personene fikk er: – Hvor trygg føler du deg?

Svarene fra denne undersøkelsen håper kommunen og politiet vil gi en pekepinn på hvor og hvorfor folk føler seg utrygge i Oslo.

– For eksempel så får man vite hvor man skal sette inn patruljer, men også hvor man trenger tiltak som belysning og orden i gater og parker, sier samferdsels- og miljøbyråd i Oslo, Guri Melby (V) til NRK.

Resultatene skal brukes til å lage en trygghetsindeks for hovedstaden.

Kommunen og politiet vil torsdag lansere et kart over Oslo der 41.000 straffesaker fra de fire bydelene i sentrum er plottet inn.

Se kartet som viser registrerte personran i Oslo den siste måneden:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus