Meny

Fremskynder politirådsmøte etter ransbølge i Oslo

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) fremskynder politirådsmøtet etter ransbølgen som skyller over Oslo. I oktober ble det begått fire ran om dagen. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) fremskynder det faste politirådsmøtet i Oslo med én måned for å ta opp de mange ranene i hovedstaden den siste tiden.

Tre ganger i året pleier hovedstadens politisjefer og toppolitikere å møtes for å oppdatere hverandre om situasjon og status. Neste møte skulle egentlig finne sted i desember, men nå har Røsland fremskyndet møtet til onsdag denne uken, melder TV 2.

– Jeg har snakket med politimesteren i Oslo, og vi er enige om at vi trenger å fremskynde politirådsmøtet i Oslo ganske kraftig. Vi må forsikre oss om at de ressursene politiet sitter på og de ressursene vi sitter på, finner hverandre i den ganske krevende situasjonen byen er i nå, sier Røsland.

Over 800 ran

Per 1. november var det anmeldt rundt 800 ran i Oslo, og en oversikt VG har utarbeidet viser at det i oktober i gjennomsnitt ble begått fire ran hver dag.

Byrådslederen mener barnevernet må få bedre muligheter til å gripe inn i de tilfellene der de unge kriminelle ikke kan straffeforfølges på grunn av sin alder.

Les også: Fabian Stang: – Barna mine har blitt ranet

Ordfører Fabian Stang (H) reagerer sterkt på alle ranene og sier at situasjonen er helt uakseptabel.

– Vi må gjøre alt vi kan for å vise de som driver med dette at vi ikke aksepterer det. Sørge for at de som begår kriminelle handlinger blir fengslet eller overført til barnevernet umiddelbart, slik at de ser at det får konsekvenser, sier han til Dagbladet.

– Må handle nå

Varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) mener at ordfører Fabian Stang nå må sette makt bak ordene.

– Høyre har styrt byen i 17 år og det har vært ransbølger tidligere. Hva er det Høyre-ordføreren har tenkt å gjøre med alle ranene? Han er Høyres fremste representant og politiker i Oslo. Det er fint at han er ute og uttrykker bekymring, men jeg forventer ansvar og handling, sier hun til samme avis.

Oslo-politiet har satt inn ekstra ressurser i kampen mot de mange ranene, og har etablert egen innsatsgruppe. Politiet har gitt uttrykk for frustrasjon over at mange av de pågrepne er under lovens aldersgrense for straffeforfølgning og dermed må slippes fri.

Ringer 2.000 personer

Oslo kommune vil i løpet av mandag foreta en ringerunde mandag til 2.000 personer fra bydelene Grünerløkka, St. Hanshaugen, Gamle Oslo og Frogner. Spørsmålet disse personene vil få er: – Hvor trygg føler du deg?

Svarene fra denne undersøkelsen håper kommunen og politiet vil gi en pekepinn på hvor og hvorfor folk føler seg utrygge i Oslo.

Les også: Oslo på ranstoppen i Skandinavia

– For eksempel så får man vite hvor man skal sette inn patruljer, men også hvor man trenger tiltak som belysning og orden i gater og parker, sier samferdsel- og miljøbyråd i Oslo, Guri Melby (V) til NRK.

Resultatene skal brukes til å lage en trygghetsindeks for hovedstaden.

Kommunen og politiet vil torsdag lansere et kart over Oslo der 41.000 straffesaker fra de fire bydelene i sentrum er plottet inn.

Se oversiokten over rapporterte ran i Oslo siste måned:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus