Meny

Alexela Sløvåg må tilbakebetale Vest Tank-erstatning

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alexela Sløvåg er i tingretten dømt til å betale 20 millioner kroner til forsikringsselskapet Protector etter Vest Tank-ulykken i Gulen.
Fakta om Vest Tank-ulykken:

* En tank med avfallsprodukter eksploderte hos selskapet Vest Tank i Gulen i Sogn og Fjordane 24. mai 2007 utløste brann i en annen tank.

* Ingen ble alvorlig skadd, men gass spredte seg over et stort område rundt tankanlegget. Flere hundre beboere i Gulen og nabokommunen Masfjorden fikk helseplager i tiden etter eksplosjonen.

* Anlegget var solgt til det estisk-eide selskapet Alexela dagen før eksplosjonen.

* Vest Tanks tidligere eier og styreleder Trond Emblem og tidligere daglig leder Jostein Berland ble i 2010 dømt til et og et halvt års fengsel hver. I fjor skjerpet Høyesterett dommen mot Berland til to års fengsel, og i sommer ble også dommen mot Emblem skjerpet, til to år og fem måneder.

* De to er dømt for å ha mottatt avfall som de ikke hadde tillatelse til å rense ved anlegget og for å ha satt liv og helse i fare.

* Mandag ble Alexela Sløvåg, tidligere Vest Tank, dømt i tingretten til å betale 20 millioner kroner til forsikringsselskapet Protector. Summen omfatter de 14,3 millioner kronene selskapet fikk utbetalt etter ulykken, og i tillegg til erstatning, renter og sakskostnader.

Alexela Sløvåg vurderer å anke dommen.

– Det er en svært streng dom, delvis på feil premisser. Det er ikke usannsynlig at den blir anket, sier daglig leder Lars Narverud til NTB.

Bakgrunnen for saken er eksplosjonen i to tanker på anlegget i Sløvåg, helt sør i Sogn og Fjordane, 24. mai 2007.

Eksplosjonen forårsaket store materielle skader. Flere av dem som arbeidet ved anlegget, ble skadd. I tillegg fikk flere hundre personer i området rundt Sløvåg store helseplager i form av blant annet kvalme, hodepine og irritasjon på hud og øyne.

– Feilaktige opplysninger

Protector mente Alexela ikke har rett til penger fordi den tidligere eieren, Trond Emblem, ga feilaktige opplysninger om Sløvåg-anlegget. Dette er Emblem dømt for både i tingrett og lagmannsrett, men han har anket dommen til Høyesterett. En del av dommen som omfatter forsikringssvindel i imidlertid rettskraftig.

Det estisk-eide selskapet Alexela mente imidlertid at eventuelle straffbare handlinger som tidligere eier har utført, ikke fratar dem retten til forsikring.

– Vi reagerer på dommen fordi vi som forsikrede ikke hadde noen vinning av sviket. Det var det tidligere eier Trond Emblem og hans selskap som hadde. Både vi og forsikringsselskapet er blitt sveket av Emblem, sier Narverud.

Alexela har reist styreansvarssak mot Emblem og andre tidligere styremedlemmer, men saken er til nå blitt utsatt fire ganger, opplyser Narverud.

Kjøpte anlegget

Alexela, som kjøpte anlegget dagen før eksplosjonen, krevde under saken i Nordhordland tingrett inntil 32,6 millioner kroner av forsikringsselskapet pluss renter. Protector på sin side ville at eierne skulle betale tilbake 14,3 millioner kroner som forsikringsselskapet allerede har utbetalt.

Protector har vist til at Alexela Sløvåg drev virksomhet på anlegget som ikke var godkjent av norske myndigheter, virksomhet som forsikringsselskapet heller ikke var informert om.

Rensing av bensin

– Selskapet opplyste til oss at de drev mottak av ballastvann med lavt oljenivå fra tankskip. Rensing av bensin er en helt annen og mye mer risikofylt virksomhet, særlig når den skjedde uten godkjennelse, uten kontroll, med mangelfullt og ikke godkjent utstyr og uten tilstrekkelig kompetanse, slik det skjedde hos Vest Tank, sier Fredrik Messel, direktør for skadeoppgjør i Protector Forsikring.

De drøyt 20 millionene som Alexela Sløvåg må betale til forsikringsselskapet, omfatter erstatning, renter og sakskostnader.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus