Meny

– Israel og Saudi-Arabia planlegger Iran-angrep

SPENT SITUASJON: Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: REUTERS/Alain Jocard/NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel og Saudi-Arabia jobber i hemmelighet sammen om planer for mulig angrep på Irans kjernefysiske anlegg, ifølge Sunday Times.

De to tidligere erkefiendene ønsker å ta saken i egne hender trass i de pågående forhandlingene om en skrinlegging av Irans kjernefysiske program.

Ifølge diplomatiske kilder The Sunday Times har snakket med har Saudi-Arabia gitt Israel tillatelse til å bruke landets luftrom ved et angrep mot Iran. I tillegg skal de ha tilbudt droner, redningshelikoptere og fly for etterfylling av drivstoff.

– Med en gang en avtale er klar i Genève, så er det militære alternativet tilbake på bordet. Saudierne er rasende og er villige til å gi Israel all mulig hjelp, sier er en kilde til avisen.

Misnøye

Israel og Saudi-Arabia har funnet hverandre i misnøye med USAs nye tilnærming til Iran. Isfronten mellom USA og Iran har begynt å tine etter presidentskiftet i Iran og iransk villighet til å forhandle om det kjernefysiske programmet.

Iran møter onsdag USA, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og Tyskland i Genève for nye samtaler om landets atomprogram.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu appellerer til USA og Frankrike om å forkaste en avtale med Iran, som han ikke tror er oppriktige med sine nye signaler.

Netanyahu ønsker økt press på Teheran. I et intervju med CNN sier statsministeren at Irans kjernefysiske program er en direkte trussel mot Israels overlevelse. Israel selv antas å ha et stort arsenal av atomvåpen.

Les også: Iran tviholder på retten til å anrike uran

Kompromiss mulig

Ifølge en kilde i Det hvite hus kan et kompromiss i forhandlingene om Irans atomprogram være like rundt svingen. Ifølge kilden er det «fullt mulig» at en avtale mellom Iran og verdens stormakter kan komme på plass i Genève.

– For første gang på nærmere ti år er vi i ferd med å nærme oss et første skritt for å forhindre at Irans atomprogram skrider fram, og at det i stedet rulles tilbake på viktige områder, sier kilden.

Målet med onsdagens samtaler er å ferdigstille en midlertidig avtale som skal gi landene tid til å forhandle om et bredere avtaleverk med Iran om landets kontroversielle atomprogram.

Vestlige stormakter frykter at Iran skal misbruke programmet til å utvikle atomvåpen, noe Iran selv nekter for at landet har planer om.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus