Meny

Soldater og mannskap hylles for innsatsen

Lasteskipet Britannia Seaways hadde tydelige brannskader da det la til kai i Bergen søndag ettermiddag. Foto: Remi Boe Presttun / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Besetning og soldater om bord i Britannia Seaways hylles for sin innsats i kampen mot flammene om bord i fraktefartøyet natt til søndag.

Uværet rev konteinere med drivstoff og militært utstyr løs fra surringene. Tungt materiell slingret langs dekk da brannalarmen gikk.

– Men de tolv soldatene om bord i skipet gjorde en formidabel innsats for å kjøle ned last og skip mens mannskapet tok seg av selve brannen, sier kommunikasjonssjef John Vegar Gystad i Hæren til NTB.

Han forteller at 70.000 liter diesel ble flammenes rov om bord i skipet.

Mye av dieselen var lagret i jerrykanner og surret sammen i såkalte flak på opptil 10.000 kanner. De løsnet i uværet, kan ha gnisset mot hverandre og dermed utviklet brannen, ifølge Gystad.

Les: Frakteskip med flybensin i lasten brenner

Skroget merket

Da Britannia Seaways la trygt til kai i Bergen ved 15-tiden søndag, bar skipets skrog synlige merker av dramaet frakteskipet har vært gjennom.

Varmeutviklingen og brent diesel hadde satt tydelige merker av sot på den ene skipssiden.

Brannmannskaper og politi tok seg raskt om bord for å gjøre undersøkelser og sikre last og skip.

Gystad sier det fortsatt røk fra skipet da det la til kai for egen maskin, men på det tidspunktet kunne ingen vite sikkert om røyken kom fra varme gjenstander eller ulmebrann.

Ventende på kaia sto sjefen for Forsvaret Operative Hovedkvarter, generalløytnant Morten Haga Lunde og sjefen for Brigade Nord, brigader Odin Johannessen.

Også Bergens ordfører, Trude Drevland, var på plass.

Kanner med diesel

Forsvarsmateriell plassert på øvre dekk foran i skipet skal være påført de største skadene. Forsvaret regner med å kunne losse mye av materiellet om bord i løpet av natt til mandag, ifølge Gystad

Mellom 10 og 15 kjøretøyer skal være fullstendig utbrente, skriver Bergens Tidende.

En stridsvogn og ammunisjon er del av lasten, i tillegg til drivstoff. Materiellet skulle brukes i en øvelse på Vestlandet.

Gystad sier Forsvarets personell om bord i skipet, 12 personer i alt, er brakt til marinebasen Håkonsvern for helsesjekk.

Rederiet DFDS tar hånd om mannskapet. Rederiets kommunikasjonssjef Gert Jakobsen sier til NTB at det vil bli sendt medisinsk ekspertise, også psykologisk ekspertise, om bord i skipet i Bergen.

– Mannskapet har vært gjennom en meget krevende reise, ser han.

For egen maskin

Brannvesenets spesialstyrke for bekjempelse av brann på skip, RITS-styrken, gikk ved 4.30-tiden om bord på skipet og ledet arbeidet med å kontrollere brannen. Da hadde mannskapet på 20 og de 12 soldatene kjempet mot flammene lenge.

Kapteinen meldte om brann om bord litt etter klokken 19.00 og skipet skiftet kurs inn mot Florø i Sogn og Fjordane. Skipet var inne i smult farvann i 3-tiden, og valgte etter hvert likevel å gå mot Bergen.

Norske myndigheter skal nå fastslå brannårsaken og kartlegge begivenhetene om bord, ifølge informasjonssjef Gert Jakobsen i rederiet DFDS.

Trolig vil det bli nedsatt en undersøkelseskommisjon for å bringe klarhet i årsaken til og omstendigheter rundt brannen.

Mannskaper fra RITS-styrken, samt los, var med skipet til Bergen søndag. Det ble også fulgt av fregatten KNM Helge Ingstad.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus