Meny

Solberg: Kursen er lagt om

Statsminister Erna Solberg på Høyres landstyremøte søndag i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den politiske kursen er lagt om, fastslo statsminister Erna Solberg da hun talte til Høyres sentralstyre søndag.

– Mange smilte da vi i Høyre snakket om et bredest mulig borgerlig samarbeid. De smilene har nok stivnet litt nå, sa Solberg og viste til at de fire borgerlige partiene i høst har utarbeidet en politisk samarbeidsavtale, gitt landet en ny regjering og blitt enige om statsbudsjettet.

– Erfaringen fra de siste ukers samarbeid med de andre partiene er svært positiv, sa statsministeren.

Hun roste KrF for engasjementet for de fattige, Venstre for innsatsen for klimaet og Frp for arbeidet partiet legger ned for dem som sliter med å få endene til å møtes.

– Vi bringer alle noe til dette samarbeidet, og får alle mye igjen, sa Solberg.

Ny kurs

Statsministeren hevder den politiske kursen er lagt tydelig om, og viser til at satsingen på kunnskap og infrastruktur er skjerpet. I tillegg skal mer makt og myndighet overføres til kommunene, ikke minst når det gjelder motorferdsel i utmark.

– Kursendringen har begynt. Det er ikke den kursendringen Arbeiderpartiet advarte mot. Men det er den kursendringen som Norge trenger, sa hun og lovet også enkeltmennesket større innflytelse over sin egen hverdag, for eksempel i møtet med helsevesenet.

– De rødgrønne har i flere tilfeller stilt seg på systemets og ikke enkeltmenneskets side, sa hun.

Solberg gikk også i rette med påstandene fra valgkampen om at det norske velferdssamfunnet sakte, men sikkert ville endre karakter dersom høyresiden overtok regjeringsmakten.

– Jeg tror de fleste vil være enige i at ord som «rasering» kanskje ikke helt treffer når det gjelder dette budsjettet. Hvis det var dette Arbeiderpartiet trodde var våre valgløfter, er det lettere å forstå hvorfor de nå roper om løftebrudd, sa Solberg, som mener det nye budsjettet innfrir de viktigste av Høyres valgløfter.

– Men alt kan ikke innfris på fire uker, understreket hun.

Usikre tider

Solberg har tidligere trukket fram en overskrift i Aftenposten fra september, der det heter at «Høyre arver et Norge i motvind». Budskapet ble gjentatt søndag.

– Det er en del trekk ved den økonomiske utviklingen som det er grunn til å være bekymret for, sa statsministeren, og viste til at veksten har bremset opp, at todelingen i økonomien er sterk og at arbeidsledigheten er økende.

– Regjeringen vil være beredt til å handle dersom den økonomiske situasjonen skulle tilsi det, sa Solberg.

Hun kritiserte den rødgrønne regjeringen for å ha skuslet bort en historisk mulighet til å legge til rette for innovasjon, utvikling og nye verdier – og i stedet gjort Norge mer oljeavhengig.

– På dette punktet mener jeg den rødgrønne regjeringen sviktet, fastslo hun.

Regjeringens oppskrift for å bøte på dette er skattelettelser, satsing på forskning og utdanning og mer til vei og bane.

– Jeg er glad for at vi har fått en budsjettavtale i Stortinget som ivaretar disse viktige satsingene, framholdt Solberg. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus